Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

16. 02. 2021. 23:47   >>  23:45

OD 2022.

Japan pravi prvi električni tanker

Japan će dobiti prvi električni tanker sljedeće godine, a veliku bateriju će isporučiti kompanija "Corvus Energy".

Kao Norveška, Japan je pomorska država s jasnim putem prema zelenoj budućnosti. Vlada je već najavila ambiciozni plan da bude slobodna od karbonske emisije do 2050. godine, a to će zahtijevati značajne inicijative dekarbonizacije u vodećoj svjetskoj brodskoj industriji", izjavio je Geir Bjorkeli, direktor kompanije "Corvus Energy".

Kompanija "Kawasaki Heavy Industries" (KHI) će proizvesti pogonski sistem za tanker, te će integrisati 3.480 kWh Orca ESS bateriju koja će napajati brod.

Takođe, zahvaljujući električnom pogonu smanjiće se buka i vibracije, a u slučaju potrebe će brod moći dijeliti svoju energiju s drugim plovilima.

Corvus je već proizveo baterije za oko 400 brodova od kojih je četvrtina potpuno električna. No, baterija namijenjena tankeru će biti najveća dosad i jednaka veličini 40 baterija Teslinog Modela S.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније