Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ b92 ]

19. 04. 2021. 08:40 >> 08:43
1

GOOGLE EARTH

"Timelapse" posvećen klimatskim promjenama

Nova "timelapse" funkcija na popularnoj platformi, pruža uvid u to kako su klimatske promjene, urbanizacija i krčenje šuma promijenile planetu u posljednje četiri decenije.

Stvorena sa 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video zapisa, ova funkcija omogućava korisnicima da vide “kako vrijeme teče” na bilo kom mjestu na planeti, koristeći podatke NASA-e, američkog geološkog zavoda i Kopernikusa, sistema za nadgledanje i proučavanje Zemlje, Evropske unije.

Klimatske promjene uzrokuju češće i jače poplave, suše, oluje i vrućine, jer prosječne globalne temperature rastu do novih rekorda.

"Timelapse" alatka Google Earth-a prikazuje promjenu obalnih linija, širenje gradskih pejzaža i poljoprivrednog zemljišta, kao i istovremeno, recesiju glečera, šuma i rijeka.

Jedan video prikazuje brzi prelazak šuma u ​​blizini Bolivije u sela i farme, glavni uzrok krčenja šuma u ​​prašumi Amazonije; dok druga prikazuje recesiju glečera Kolumbija na Aljasci, usljed globalnog zagrijavanja, za čitavih 20 kilometara.

Naučnici su upozorili da porast globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte može dovesti do ekstremnih vremenskih uslova i većih rizika od prirodnih katastrofa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније