Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta ]

14. 05. 2021. 08:21   >>  08:23

AUKCIJA U NJUJORKU

Slika Pabla Pikasa prodata za 103,4 miliona dolara

Slika Pabla Pikasa "Žena sjedi ispred prozora" prodata je za 103,4 miliona dolara na aukciji organizovanoj sinoć u aukcijskoj kući Kristi (Christie's) u Njujorku.

Platno 1,46 metara sa 1,14 metara naslikano 1932. bilo je prodato poslije borbe kolekcionara od gotovo 20 minuta, za 90 miliona dolara, što je došlo do 103,4 miliona kada se dodaju troškovi i provizija.

Za djelo koje predstavlja Pikasovu muzu i ljubavnicu Mari-Terez Volter, skoro je dupliran iznos od procjene akuckijske kuće od 55 miliona dolara.

Prodaja je potvrdila vitalnost tržišta umjetnina koje nije bilo mnogo pogođeno pandemijom iako je bilo usporeno zbog nesigurnosti zdravstvene i ekonomske situacije, ali takođe i poseban status Pabla Pikasa (1881-1973).

Cjelokupna sinoćna aukcija, kada su prodata djela za ukupno 481 milion dolara "ukazuje na pravi povratak na normalu", rekla je Boni Brenan, predsjednica kuće Kristi u Americi na onlajn konferenciji za novinare.

"Tržište se vratilo na kolosjek", rekla je ona.

Sadašnji vlasnik slike "Žena koja sjedi" kupio je prije samo osam godina na aukciji u Londonu za 28,6 miliona funti, odnosno oko 44,8 miliona dolara, što je manje od polovine cijene dobijene sinoć.

Tako su sada pet Pikasovih djela prešla simbolični prag od 100 miliona dolara. I prije ove prodaje Pikasova djela su bila sama na vrhu ovog vrlo zatvorenog kluba. Riječ je o četiri slike, među kojima i "Žene iz Alžira" koja drži rekord cijene za tog španskog umjetnika od 179,4 miliona dolara dobijenih u maju 2015.

"Radi se o jednom umjetniku, ali to su takođe sedam umjetnika istovremeno", komentarisala je poslije prodaje Đovana Bertaćoni potpredsjednica odjeljenja za 20 i 21. vijek u aluziji na razne periode umjetnika i razvoj njegovog stila.

Samo 14 slika prešlo je cijenu od 100 miliona dolara na aukciji. Pored Pikasa samo još italijanski umjetnik Amedeo Modiljani, sa dva djela, ima više od jednog djela na tom spisku.

Ovo je prvi put u dvije godine da je jedno djelo prešlo prag od 100 miliona dolara od kada kada je slika Kloda Monea dostigla 110,7 miliona dolara u Sotbiju - takođe u Njujorku.

Godina 1932, kada je naslikano djelo "Žena koja sjedi" smatra se najboljom i najplodnijom za karijeru Pikasa. Više velikih izložbi posvećeno je samo 1932, veoma uspešnoj godini rada španskog umjetnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније