Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta ]

11. 07. 2021. 19:29   >>  19:30

TURIZAM U SVEMIRU

Ričard Brenson bezbjedno do svemira i nazad

Britanski milijarder Ričard Brenson sletio je bez problema danas na Zemlju poslije provedenih nekoliko minuta na granici svemira u letjelici svoje kompanije Virdžin Galaktik (Virgin Galactic), ostvarivši putovanje o kojem je oduvijek sanjao i koje predstavlja prekretnicu ka turizmu u svemiru.

Letelica "Juniti" (VSS Unity) s dva pilota i još tri putnika, poslije kratkog leta u svemir je sletjela na pistu u bazi "Spejsport Amerika", u američkoj državi Novi Meksiko danas oko 9.40 po lokalnom vremenu (17.40 po srednjeevropskom).

Brenson je prvi milijarder koji je ostvario putovanje u svemir u letjelici koju je napravila njegova kompanija, i time je pretekao svog američkog rivala Džefa Bezosa koji treba da obavi svemirski let 20. jula.

Pred oko 500 gledalaca, medđ kojima je Brensonova supruga, djeca i unuci, u prvoj fazi leta je poseban avion nosio letjelicu s Brensonom i pet članova posade iz njegove kompanije za svemirski turizam Virdžin Galaktik.

"Svemirski avion" se zatim odvojio od matičnog aviona na visini od oko 13 kilometra i pokrenuo svoje motore i stigao do ivice svemira na visini od oko 88 kilometara. Poslije nekoliko minuta bestežinskog stanja za posadu, avion se uputio nazad i sletio na Zemlju.

Granica svemira nalazi se, kako se računa, na visini od 80 kilometara gdje boja neba prelazi iz tamno plave u crnu boju svemirske beskonačnosti, gdje se može osjetiti bestežinsko stanje i vidjeti kako je Zemlja zakrivljena.

Brensonova zvanična uloga tokom leta je bila da testira i procijeni iskustvo koje će imati njegovi budući klijenti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније