Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix.ba [ B.B. ]

26. 09. 2021. 23:35 >> 23:36

PROBLEM GRADSKIH VLASTI

Invazija divljih svinja u urbane djelove Rima

Stanovnici Rima muku muče sa divljim svinjama. Agencija Associated Press (AP) piše da je na djelu invazija ove životinjske vrste.

Divlje svinje koje se kreću gradskim ulicama postale su skoro svakodnevni prizor. U potrazi za hranom dolaze iz obližnjih parkova, a hranu nerijetko pronalaze u pretrpanim kontejnerima.

Na društvenim mrežama objavljuju se videosnimci na kojima se mogu vidjeti prethodno opisani prizori. Zbog toga su stanovnici Rima sve više ogorčeni.

Ovaj problem je iskoristila opozicija u kritici aktuelne gradonačelnice Virginije Rađi iz desničarske stranke Pokret pet zvijezda. Lokalni izbori su zakazani za sljedeću sedmicu.

Najviše joj spočitavaju probleme u tretiranju smeća i otpada, ali stručnjaci smatraju da je problem sa divljim svinjama znatno više kompleksan, te da je povezan sa naglim povećanjem broja jedinki divljih svinja.

Prema procjeni glavnog lobiste za poljoprivrednike Koldiretija, u Italiji živi više od dva miliona divljih svinja.

Pretpostavlja se da u regiji Lacio, koja okružuje Rim, postoji 5.000 do 6.000 divljih svinja. Većini njih je stanište u gradskim parkovima, a sada sve češće dolaze u strogo urbana područja.

Prije dvije godine pokrenut je program za hvatanje ovih životinja, a od prošlog mjeseca dopušten je selektivni lov na njih, što je ranije bilo striktno zabranjeno.

Mauricio Đubioti, odgovoran za upravljanje lacijskim parkovima, je mišljenja da se lov na divlje svinje mora povećati sa 700 na najmanje 1.000 jedinki godišnje, a kako bi se ova vrsta stavila pod kontrolu. Lov na divlje svinje u ruralnim dijelovima Italije je veoma popularan, te je dugačka lista jela koje se pripremaju od mesa divlje svinje.

Građani Rima su u strahu, jer postoji rizik da im životinje naude.

"Plašim se hodati, jer se u blizini trotoara nalaze kontejneri, a onda se desi da iskoče pred vas", ispričala je 79-godišnja Gracia čekajući unuke ispred osnovne škole.

Razlog za zabrinutost uopšte nije neopravdan. Divlje svinje mogu biti teške i do 100 kilograma, visoke 80 centimetara, dugačke 1,5 metara i nijesu bezopasne, posebno po djecu i mlade.

Vlasnik restorana u jednoj od prometnih ulica Pino Konsolati poručio je da su divlje svinje izvršile invaziju na Rim. Kako je kazao, njegova sestra je u 20 sati jednom zatekla 30 divljih svinja. Istakao je da to uopšte nije ugodna situacija, piše AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније