Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

O. Zogović

24. 10. 2021. 08:46   >>  08:47

NIKOLA SILIĆ

Stand-up komedija ne treba da ima zabranjenih tema

Komičari se često bave škakljivim, kotroverznim temama, zbog čega ponekad izostanu simpatije dijela publike. Međutim, komičar Nikola Silić smatra da ne treba da bude zabranjenih tema, nego da komičar samo ne smije biti zloban, u suprotnom, publika će to osjetiti.

Stand-up komedija posljednjih godina ponovo doživljava veliku popularnost, a podgorička publika i ove godine moći će da čuje jedne od najboljih komičara regiona.

Treće izdanje Opuč festivala održaće se od 29. do 31. oktobra u KIC-u "Budo Tomović". Nastupiće 10 komičara iz ex-YU država, među kojima i Silić.

Nikola Silić, kako se navodi na internet stranici festivala, komičar je iz prve postave organizacije „Standup.rs“. Nastupao je na svim festivalima stand up komedije u regionu, na srpskom i na engleskom jeziku i poznat je po videima i Instagram klipovima koje radi i za potrebe emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“. U međuvremenu na svojim stand up avanturama stigao je čak i do Južnoafričke Republike gdje se ispred Srbije takmičio na engleskom jeziku. Učesnik je emisije „Stand up & more“ na kanalu Comedy Central Extra. Nastupa u okviru Večeri crnog humora, takođe ima show sa kolegom Aleksandrom Perišićem, pod imenom „Istinita fantastika“. Nikola Silić je i jedan od autora animiranih klipova „Elita“, a poznat je i po svojim animacijama na Instagramu.


Koliko dugo se baviš stand-up komedijom i kako je tvoj nastup evoluirao vremenom?

Počeo sam 2010. A evoluirao bukvalno od onog majmuna iz Odiseje 2001. što majmuniše sa koskom, da bi sada kako sam godinama ređao nastupe, iskustva, menjao tekst, dorađivao, kretao ispočetka, evoluirao do otprilike, ne baš HAL 9000, ali neki Comodor 64, rani pentijum nivo.

Šta ti je najveća inspiracija pri pisanju tekstova za nastup?

Život….ne moj naravno, moj je malo dosadnjikav, tuđi životi, neko nešto negdje nekako uradi, i ja se zapitam, pa kako brate mili, šta se desilo, kako je došlo da to tako? I onda krene lavina ideja.

Komičari se često bave nekim osjetljivim temama. Da li je ijedan tvoj nastup bio kritikovan?

Od strane mene, svaki. A od strane drugih ljudi, izem li ga, nadam se da jeste, nadam se da su odgledali moj nastup, otišli u kafanu ili gdje već, komentarisali i kritikovali do sitnih sati.

Postoje li društveni fenomeni koji nikada ne bi trebali da budu dio komičarskog nastupa?

Stand-up komedija samo treba da bude smiješna, tematika nije bitna i zabranjenih tema ne treba da ima.

A ako neko želi da bude uvredljiv ili misli da je vrijeđanje smiješno, publika to odmah provali, zloba ne može da se sakrije iza “kao samo je fora”, zloba i glupost uvijek ispliva na površinu.

Da li si imao nekih neprijatnih situacija na sceni?

Jednom mi mozak blokirao usred nastupa i to ne samo da se ne sjećam teksta, nego i kako se zovem, i taj trenutak me proganja i dan danas.


Na kakvim si sve događajima nastupao i koji je značaj održavanja festivala stand-up komedije?

Od Londona do Johanezburga, od pubova pred 10 do festivala pred 2000 ljudi. Festivali su fantastična prilika da se neko ko nema priliku da redovno prati stand-up komediju uživo, ili nije upoznat sa njom, dobije lijep presjek komedije u regionu.

Ranije si za sebe kazao da si borac protiv ljudske gluposti. Da li si imao uspjeha ili je to Sizifov posao?

Uvijek ima posla ko hoće da radi. Naravno da je totalno Sizifov posao, mada vjerujem da mu posao nije uzaludan, nego mu je posao da kamen ne miruje.

Kako izgleda timski rad tokom izrade emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem"? Da li svima fora mora da je smiješna da bi završila u scenariju ili odlučujete na neki drugi način?

Mi smo jedna dobro uigrana ekipa scenarista, svako ima svoje pluseve da upotpuni tuđe minuse i obrnuto. Na kraju konačnu odluku donosi Ivan.

Jedno pitanje kao u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem: Šta možeš reći tokom stand-up nastupa ali ne i tokom seksa?

Drago mi je što ste platili kartu da me gledate.


Pratiš li politička i društvena dešavanja u Crnoj Gori? Da li bi i kod nas bilo materijala za jednu emisiju?

Ako nema dovoljno materijala, pozajmite od nas, imamo na pretek.



Pošto si prezenter/urednik vijesti iz budućnosti, reci nam da li će i za 5 godina dnevnik započinjati informacijama o broju zaraženih koronavirusom? Kako će za 10 godina izgledati susret Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića? Da li će Aleksandar Vulin "obrnuti krug" u Vladi i biti na čelu svih ministarstava? Koje godine će Crnogorci i zvanično postati najbrojniji stanovnici Beograda na vodi?

Ovim redom:

- Hoće.

- Dobro jutro, baš nam je lijepo ovdje (ime mjesta gdje nama ekstradicije).

- Vulin neće obrnuti krug…on jeste krug.

- 2017.

Šalu na stranu, nekad i godinama slušamo isti narativ kada su mnoge teme u pitanju (koronavirus, evropske integracije, strani uticaji, domaći izdajnici). Po tvom mišljenju, kada će se to promijeniti?

Nikada. Narod ne dozvoljava vakum, ako se bilo koja od ovih tema završi, neka druga, slična, koliko god apstraktna bila, će ispuniti njeno mjesto.

Javnosti si poznat i po svojim kratkim animacijama i crtaćima. Kako je lakše komunicirati sa publikom i prenijeti poruku - kroz stand-up ili vizuelno?

Au to je jedno od onih, da li je smišljena fora dobra za stand-up ili bolja za neki drugi medijum…da li bolje funkcioniše izvedena ili animirana…to su odluke, tu se novčići bacaju, gata u pasulj, za nastup mora da se čeka, da se planira, zakazuje…a ovako animirano, što prije to bolje, internet ne čeka, nema srebrne medalje.



Šta ti je lakše raditi - animacije ili pisanje scenarija za nastup?

Animacija je lakša, šarenija, a pisanje je mali pakao, mozak brži od moje brzine pisanja, započnem rečenicu i dok stignem do kraja toliko je promijenim, dodam, skrenem sa teme da ne znam ni šta sam hteo da kažem, pa sve pišem u kratke crtice na koje se vraćam da razradim, gore dolje, non-stop, na kraju samo napišem na primjer “Luster” i nadam se da ću se sjetiti na nastupu šta sam time htio da kažem, ali više zadovoljava.



I za kraj, da li si spreman za crnogorsku publiku?

Za to najbolje doći na Opuč festival 31. oktobra u velikoj sali, KIC Budo Tomović, da otkrijemo zajedno.

Informacije o Opuč festivalu, pronađite na zvaničnoj Facebook stranici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније