Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Danijel Čelecki [ TVCG ]

30. 11. 2021. 09:38   >>  09:39

SAJAM U S.KALIFORNIJI

I moćni automobili ekološki prihvatljivi

Rols Rojs, Meklaren, Paganijev atelje. Izloženi su najluksuzniji super automobili. Ali ovo nisu tradicionalna vozila koja gutaju samo gorivo – to su hibridi i električni automobili. Organizatori godišnjeg motosport skupa The Quail žele da dokažu da brzi, moćni i veoma skupi automobili takođe mogu biti ekološki prihvatljivi za okruženje.

Više desetina vrhunskih brendova pokazuje svoje najnovije modele.

„Od hiperautomobila do superautomobila, sve to ulazi u novu igru na svakodnevnom aspektu. Mislim da ćemo gledati sve više streamlinera koji dolaze sa električnim ili sa hibridnim pogonom ili sa nekom vrstom nove tehnologije ili nekom kombinacijom koja će ispuniti potrebe šireg tržišta", kaže Kai Lermen izvršni direktor izložbe The Quail.

Ovaj višemilionski automobilski događaj dio je Monterei Car Veek-a. Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije, proizvođači automobila imali su dodatnu godinu za dalji razvoj svojih električnih i hibridnih opcija. I Lerman smatra da je prelazak na luksuznu električnu energiju tek počeo.

"Sada se svi drugi prebacuju na tu industriju. Mislim da još toga možemo očekivati i mislim da ćemo vidjeti još napretka u toj oblasti kako bismo bili efikasniji, kako bismo produžili domete automobila", kazao je Lermen.

Na većini ovih vozila nećete vidjeti ugraviranu riječ hibrid. U stvari, djeluje da većina proizvođača čini sve da njihovi hiper automobili ne liče na prethodne hibridne modele. Povodom 50. godišnjice svog legendarnog vozila Countach, Lamborghini je imao svjetski debi potpuno nove generacije Countach-a. Prvi model sa tim imenom od 1980., danas je hibrid, a zove se Countach LPI 800-4. U Lamborginiju kažu da održivi super automobil vrijedan 2,5 miliona dolara može da dostigne 100 km na sat za manje od tri sekunde.

"Imaćemo hibridizaciju svih naših linija između 2023. i '24. godine da bismo smanjili emisiju CO2 od 2025. za 50 odsto. Ali obećanje je, na primjer, da ćemo razviti novi V12 motor za Aventador i obećanje je da će performanse naših hibridnih automobila biti bolje od performansi sadašnje generacije", rekao je Stefan Vinkelmann generalni direktor fabrike Lamborghini.

Hiperutomobil kompanije Pininfarina, električni Battista, vrijedan 2,4 miliona dolara, već je osvojio nagrade. Izvršni direktor Per Svanteson kaže da kupci super automobila sada žele ne samo elegantno, brzo, luksuzno vozilo - već takođe žele da se pohvale njegovim ekološkim osobinama.

„Tesla je utrla put ka premijum segmentima, a sada, da tako kažem, dolaze luksuzni segmenti”, kaže Per Svanteson, izvršni direktor “Automobili Pininfarina” i dodaje:

„Takođe se radi o tome da vam se dive zbog onoga što imate i za šta se zalažete. Imali smo toliko ljudi koji su došli kod nas danas i tokom nedjelje govoreći, da, želim da dam izjavu. Imaću hiperautomobil, želim da bude održiv."

Bivši šampion Formule 1 Dženson Baton prihvata EV trend. On je ovdje zbog predstavljanja nekoliko novih Lotus modela, uključujući potpuno električnu Emiru 2022. Baton kaže da najnovija generacija električnih sportskih automobila obezbjeđuje bolji obrtni moment u poređenju sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

„Mnogi automobili idu na EV. Tu je tehnologija na vodonik, mnogo varijanti biogoriva. Tako da stalno dolaze nove tehnologije, što je sjajno vidjeti. Svi razvijaju nešto novo. A Lotus očigledno ima Avayu, koju ja apsolutno volim i jedna će biti moja. 2000 konjskih snaga, šta se tu nekome ne može svidjeti? A sjajna stvar sa električnom snagom je što je trenutna. Znate, obrtni moment je tu čim dodirnete gas. Tako da je suludo koliku snagu ta stvar ima“, istakao je Dženson Baton, bivši šampion Formule 1.

Američki predsjednik Džo Bajden nedavno je najavio posvećenost automobilske industrije proizvodnji električnih vozila gdje će ona činiti čak polovinu prodaje u SAD do kraja decenije.

„Struja će biti glavni oslonac. Naši čukununuci će gledati na nas i prethodne generacije, češaće se po glavi i misliti, šta? Iskopali ste prljavu, crnu stvar, učinili je čistijom, ali zaprljali svijet stavivši to u auto da sagori? To na papiru nema smisla. Plus, znate, kao inženjer, kao proizvođač automobila, kažem vam da sa električnim vozilima dolazi pojednostavljenje. Sada imamo sisteme za hlađenje, sisteme za gorivo, dodatne komponente koje su potrebne za rad motora sa sagorijevanjem, karburatori, pumpe. Mislim da kako budemo napredovali,  sistemi pogona biće sve jednostavniji i jednostavniji, što znači iz inženjerske perspektive, pouzdaniji“, kazao je Ant Antsted, osnivač kompanije Radford.

Ostaje da se vidi koliko će brzo potrošači prihvatiti vozila sa relativnim dometom i nižom emisijom CO2 u odnosu na SUV vozila koja danas malo troše, a trenutno su najprodavanija u industriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније