Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ N1 ]

01. 12. 2021. 09:56 >> 09:57

125 MILIONA DOLARA

Metropoliten muzej dobio rekordnu donaciju

Metropoliten muzej u Njujorku je objavio da je primio najveću finansijsku donaciju u svojoj istoriji u iznosu od 125 miliona američkih dolara, što bi trebalo da omogući čelnicima muzeja da se dovrši stari proces obnove.

Donacija je stigla od Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang, američkiih državljana kineskog porijekla.

Oskar Tang je 1948. stigao u SAD kao izbjeglica iz Kine, a tad mu je bilo tek 11 godina. Svoje bogatstvo je stekao u finansijama.

U objavi za medije iz Meta su poručili da će donacija biti upotrijebljena za obnovu soba posvećenih modernoj i savremenoj umjetnosti, a nove prostorije će nositi ime supružnika Tang.

„Zahvaljujući izuzetnom daru, Oskar i Agnes su omogućili Metu da ispuni svoju ambicioznu misiju za generacije koje dolaze“, izjavio je u saopštenju predsjednik slavnog muzeja na Menhetnu Danijel Vajs.

Oskaru Tangu su 83 godine, a prema biografskim podacima radi se o arheologu i istoričaru umjetnosti koji je potomak dinastije Ming. Bio je kulturni savjetnik bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami i pri Unesco. Rođen je u Šangaju i sa 11 godina poslat u SAD, nakon što je njegova porodica iz Kine pobjegla u Hongkong tokom komunističke revolucije 1948.

Postao je prvi Amerikanac azijskih korena koji je ušao u upravu Metropoliten muzeja, kojem već 30 godina donira novac, a finansirao je i pojedine izložbe, kupovinu umjetnina, kao i pređašnje obnove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније