Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

RTS [ B.B. ]

27. 01. 2022. 22:39   >>  22:52

UPISAN U GINISOVU KNJIGU

Džonatanu 190 godina, postao najstarija kornjača na svijetu

Kornjača po imenu Džonatan navršila je 190 godina i uz titulu najstarije žive kopnene životinje, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija kornjača na svijetu.

Procjenjuje se da je Džonatan rođen 1832. godine, što znači da je napunio ili da ove godine puni 190 godina, objavljeno je u Ginisovoj knjizi rekorda. To znači da je Džonatan rođen prije nego što je kraljica Viktorija stupila na britanski presto 1837. godine.

Ova sejšelska džinovska kornjača (Aldabrachelys gigantea hololissa) već je bila Ginisova rekorderka kao najstarija živa kopnena životinja, ali sada je zvanično najstarija kornjača ili bar kornjača čija starost je zabilježena. Džonatan je pobijedio prethodnog rekordera Tu'i Malilu, koja je živjela najmanje 188 godina prije nego što je umrla 1965.

Džonatan živi na Svetoj Heleni, ostrvu u južnom Atlantskom okeanu.

"On je lokalna ikona, simbol upornosti u suočavanju sa promjenama", rekao je Džo Holins, Džonatanov veterinar, za Ginisovu knjigu rekorda.

Džonatan je stigao na Svetu Jelenu 1882. kada je imao oko 50 godina, navodi Britanski muzej u Londonu.

Fotografija Džonatana datirana između 1882. i 1886. pokazuje da je potpuno odrastao, što sugeriše da je imao najmanje 50 godina kada je snimljena, tako da bi danas mogao da bude stariji od 190 godina.

Džonatan je slijep i ne osjeća miris, ali i dalje pase u dvorištu rezidencije guvernera Svete Helene, gdje živi sa kolegama džinovskim kornjačama Dejvidom, Emom i Fredom. Kako bi se osiguralo da dobija dovoljno kalorija, jednom nedjeljno ga dohranjuju veterinari. Njegova omiljena hrana su kupus, krastavac i šargarepa. Pored jela, Džonatanova glavna interesovanja uključuju spavanje i parenje.

"Uprkos godinama, Džonatan i dalje ima dobar libido", navodi veterinar Holins.

Naučnici još ne razumiju sve procese koji omogućavaju kornjačama poput Džonatana da žive tako dugo. Džinovske kornjače brzo ubijaju oštećene ćelije u procesu koji se zove apoptoza, što im omogućava da se zaštite od oštećenja ćelija do kojih dolazi kako starimo.

Džonatanova dugovječnost je možda bez premca na kopnu, ali u vodi postoje životinje koje duže žive. Na primjer, grenlandske ajkule (Somniosus microcephalus) kako je procijenjeno imaju životni vijek od najmanje 272 godine, a hidre, grupa malih beskičmenjaka sličnih meduzama, neprestano regeneriše svoje ćelije i izgleda da uopšte ne stare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније