Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

26. 02. 2013. 14:57   >>  14:55

ISTRAŽIVAČ LEGENDA

Ranulf Fajns prekida misiju na Antarktiku?

Poznati britanski avanturista Sir Ranulf Fajns, morao da odustane od istorijske zimske ekspedicije preko čitavog Antarktika jer je u toku pripremnih vježbi zadobio teške promrzline.

 

 

Kako javljaju ostrvski mediji, šezdesetosmogodišnji Fajns povrijedio se dok je hodao na skijama u baznom kampu na Antarktiku. Nakon jednog pada pokušao je da učvrsti skiju ali mu to nije pošlo za rukom.  Odlučio je da skine rukavice ali na temperaturi od -30°C za kratko je vrijeme zaradio takve promrzline da su njegove kolege morale da pokrenu akciju spasavanja.

Fajns je trebalo da učestvuje u misiji kao jedan od predvodnika na skijama.

Član ekspedicije nazvane 'Najhladnije putovanje' , Toni Medniuk , kaže da se misija nastavlja iako u njoj, nažalost, neće biti Fajnsa.

"Nakon pet godina treninga mala nepažnja i nekoliko trenutaka poput ovih može upropastiti i najtemeljitije pripreme", rekao je Medniuk.

Tim pokušava da evakuiše Fajnsa motornim sankama  do mjesta koje je udaljeno 70 km. Odatle će ga avionom prebacijti u Kejp Taun.

Evakuaciju onemogućava jaka mećava, a Sir Ranulf ne smije da se kreće dok uslovi ne postanu malo povoljniji.

Misija je nazvana 'Najhladnije putovanje na Zemlji'. Nijedan čovjek u istoriji još nije uspio da pređe čitav Antarktik zimi.

Petočlana ekipa će se tokom ekspedicije suočiti s nekim od najtežih uslova koji vladaju na našoj planeti – biće gotovo potpuni mrak, a temperature će se spuštati i do -90°C.

Putovanje od ruske baze Novozalareskaja do Rosovog mora, trebalo bi da počne 21. marta, s početkom zime, a očekuje se da će trajati oko šest mjeseci. Dio prihoda otići će u Udruženje "Seeing is Believing', koja se bori protiv raznih izlječivih oblika sljepila. 

Sir Ranulf se do sada okitio brojnim avanturističkim rekordima. Postao je prvi čovjek koji je stigao do oba pola kopnom i najstariji Britanac koji se u  65-oj godini popeo na Mont Everest. Ginisova knjiga rekorda imenovala ga za najvećeg živog istraživača. 

Ovo nije njegov prvi susret sa promrzlimana. 2000. godine izgubio je prste na lijevoj ruci kada je sam pokušao da dođe do Sjevernog pola. Kada se vratio u Veliku Britaniju, lljekari su mu rekli da mora pričekati nekoliko mjeseci prije amputacije kako bi mu djelimično oštećeno tkivo ozdravilo. Međutim, on je odlučio da sam amputira prste cirkularnom šegom za drva.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније