Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 03. 2013. 08:40   >>  08:38

IKEA

Najbogatiji Evropljanin

Imovina svjetskog kralja nameštaja, osnivača čuvene proizvodno-trgovačke kompanije IKEA, Ingvara Kamprada (89), procijenjena na oko 38 milijardi dolara.Time je zasjeo na peto mjesto ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu.

 

Kampard je poznat po štedljivosti. Najbogatiji Evropljanin čeka kraj radnog vremena da bi jeftinije kupio povrće na pijaci, leti iz principa samo ekonomskom klasom, često koristi gradski prevoz, jede najčešće u restoranima u robnim kućama IKEA i vozi 15 godina stari Volvo.

 

Šibice, ribu, olovke, božićne čestitke i druge stvari prodavao je biciklom kao tinejdžer. Namještaj je počeo da prodaje 1947. Prije 50 godina otvorena je prva prodavnica IKEA-e, a ime prodavnice je kombinacija inicijala njegovog imena i prezimena, njegove porodične farme i obližnjeg sela.

Ingvar Kamprad rođen je na jugu Švedske 1926. i odrastao je na farmi Elmtarid, u blizini sela Agunarid. U ranoj mladosti shvatio je da može da kupi šibice na veliko u Stokholmu i da ih prodaje na malo, uz dobar profit. 

Reinvestirao je tadašnji profit i proširio na ribu, sjeme, ukrase za bor, hemijske i obične olovke.

U 17. godini, otac mu je dao lijepu nagradu za dobar uspjeh u školi i tim novcem je osnovao IKEA-u. Kampard je nastavio da širi svoje poslovanje na raznu robu uključujući ́i i novčanike, satove, nakit i čarape.

Kamprad je uveo namještaj u proizvodnu liniju IKEA-e tek 1947. Nameštaj je bio hit i 1951. godine, te je odlučio da prekine sa svom ostalom linijom proizvoda i fokusira se na nameštaj. Godine 1953. otvoren je prvi IKEA salon

Još 50-ih IKEA je prva počela da proizvodi namještaj u dijelovima, pakovanim u plitke kutije, koje su se lako mogle transportovati, a kupci su ih mogli sami montirati. A to je bilo i jeftinije.

Pedesetih godina kompanija koja se veoma brzo razvijala i širila u Skandinaviji, pretrpjela je bojkot koji su podržavale i vlasti Švedske zbog simpatija i sklonosti prema fašizmu koje je Kamprad imao u djetinjstvu i ranoj mladosti. 

Sve je objasnio grijehom nezrelosti, javno se pokajao, izvinio svima, posebno Jevrejima, molio sve za oproštaj, među njima i svoje radnike.

Biznis je spasio tako što je proizvodnju prenio u komunističku Poljsku. I tako je spasio kompaniju koja je zahvaljujući jeftinoj poljskoj radnoj snazi svuda po svijetu tukla konkurente. 

Nakon toga je zapao u novi teški problem - postao je alkoholičar. Međutim i iz tog problema se izvukao vrlo brzo.

Najviše vremena provodi u Lozani, u Švajcarskoj, ali i dalje često putuje zbog posla, Oženjen je, otac je četvoro dece.

IKEA danas ima oko 220 robnih kuća u 40 zemalja svijeta i nema pravog konkurenta u svojoj branši. Na primjer, u Češkoj ima svega dijve robne kuće, ali u njima godišnje ostvari promet od skoro 300 miliona eura, polovinu onog što ostvare svi drugi prodavači. IKEA godišnje generiše promet od 33 milijarde dolara, a u 2011. ostvarila je čistu dobit od četiri milijarde dolara.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније