Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

15. 04. 2014. 09:31 >> 09:37
1

BOGAT ŽIVOT

Stvari koje ne znate o britanskoj kraljici

Kraljica Elizabeta II, jedna od najdugovječnijih monarha u istoriji, za sedam dana puni 88 godina. Na čelu Velike Britanije i zemalja Komonvelta je čak 62 godine i njena vladavina puna je zanimljivosti.

 

1. Kraljica nema pasoš

Iako je posetila 116 zemalja za vrijeme svoje vladavine, Elizabeta II ne posjeduje pasoš! Pošto se pasoši Velike Britanije izdaju "u ime kraljice", nema potrebe da ga posjeduje. Takođe joj nije potrebna ni vozačka dozvola da bi se vozala po svom imanju u svom omiljenom Range Roveru.

2. Slavi dva rođendana

Iako je rođena kao Elizabet Aleksandra Meri od Jorka, 21. aprila 1926. godine, svaka od zemalja Komonvelta kojima ona vlada tradicionalno slavi njen rodjendan određenog dana u maju ili junu. U Velikoj Britaniji njen "rođendan" se slavi prve, druge ili treće subote u junu. Ovo je tradicija po kojoj se u maju ili junu slave rođendani svih britanskih vladara još od 1748. godine i za vrijeme slavlja se organizuju brojne parade i koncerti.

3. Vozila je kamion za vrijeme Drugog svjetskog rata

Sa 18 godina, Elizabeta se prijavila u "Žensku pozadinsku teritorijalnu službu", gdje je obučena da radi kao automehaničar i kao vozač vojnog kamiona. Do današnjeg dana je jedina žena iz kraljevske porodice koja je bila u vojsci i jedini je živi vladar neke države koji je aktivno učestvovao u Drugom svjetskom ratu.

 

4. Svoju vjenčanicu je platila u bonovima za hranu

Mlada princeza Elizabeta se udala za svog daljeg rođaka Filipa Mauntbatena, princa Grčke i Danske 20. novembra 1947. godine. Pošto se država i dalje oporavljala od rata, ona je za svoju vjenčanicu platila engleskom dizajneru Normanu Hartnelu bonovima za hranu.

5. Nije uzela muževljevo prezime

Njen otac, kralj Džordž VI je pripadao dinastiji Saks-Koburg i Gota, ali je pred Prvi svjetski rat promijenio ime dinastije u Vindzor, kako se i danas naziva. Njen muž Filip je takođe promijenio svoje njemačko prezime - Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gluksburg i uzeo majčino prezime Mauntbaten. Njena majka i tadašnji premijer Vinston Čerčil su dali sve od sebe da buduća kraljica ne prihvati strano prezime i da vladari Velike Britanije ostanu iz dinastije Vindzor.

6. Poslala je e-mail 1976. godine

26. marta 1976. godine Elizabeta II je postala prvi vladar neke države koji je poslao e-mail. Poruka je poslata preko ARPANET-a, preteče današnjeg Interneta.

 

7. Jednom prilikom je probudio provalnik u Bakingemskoj palati

9. jula 1982. godine, Majkl Fagan, mentalni bolesnik koji je pobjegao iz bolnice, popeo se uz oluk Bakingemske palate i našao se u odajama kraljice. Kraljica se probudila i zatekla nepoznatog čovjeka koji je sjedio na njenom krevetu. Pošto nije znala kako da pozove pomoć, plašeći se reakcije posjetioca, proćaskala je sa njim nekih 10-ak minuta, dok neko od obezbjeđenja nije ušao u sobu. Kasnije se ispostavilo da je Majkl nekoliko nedelja ranije takođe upao u palatu i popio flašu vina princa Čarlsa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније