Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

22. 04. 2014. 19:45   >>  19:44

NEVJEROVATNO

Majmun sam peče svoj obrok

Kanzi je bonobo majmun koji, pored toga što umije da kuva, takođe i sam naloži vatru. Te impresivne vještine po prvi put prikazane su u dokumentarnom filmu BBC-ja koji je za temu imao svijet primata.

Jedan od ključnih trenutaka fokusira se na Kanzijevu sposobnost da zapali vatru. U isječku on lomi velike grane na manje i stavlja ih na gomilu. Potom otvara kutiju sa šibicama, bira jednu i pali vatru.

Nakon pažljivog postavljanja bijelog sljeza na štap, Kanzi ih stavlja iznad vatre i jede nakon kraćeg pečenja. 

Iako su Kanzijeve sposobnosti već neko vrijeme meta interesovanja naučnika, ovaj klip ponovo je obnovio fascinaciju javnosti. 

Kanzi je takođe naučio da komunicira sa ljudima uz pomoć posebnih ekrana osjetljivih na dodir sa simbolima, a naučnici su izjavili i da on „posjeduje nevjerovatnu empatiju za svoje ljudske staratelje“. 

Bonobo majmuni su najbliži rođaci ljudskoj rasi i klasifikovani su kao ugrožena vrsta usljed prevelikog krivolova

 

 

(cafe.ba)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније