Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

06. 05. 2014. 11:18 >> 11:25
3

ISTRAŽIVANJE

Đe bi Crnogorac potrošio veliki novac

Kada bi prosječan stanovnik Crne Gore, odnosno Bosne i Hercegovine, imao neograničeno novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupovini isključivo odlučivao na osnovu kvaliteta, na šta bi trošio taj novac?

 

Prosječan Crnogorac u pomenutoj situaciji išao bi na koncerte benda The Rolling Stones, Madone ili Sergeja Ćetkovića, koristio bi Samsung mobilni telefon i HP prenosni računar, a najradije bi gledao utakmice u kojima igra Real Madrid.

Ukoliko bi se prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine našao u istoj situaciji, vozio bi Mercedes, išao na koncerte grupe U2, Dubioza kolektiva ili Halida Bešlića i ispijao bi Tešanjski kiseljak.

Ovo su pokazali rezultati prvog QUDAL (Quality medal) - DEEPMA istraživanja koje je u martu ove godine sprovela švajcarska organizacija ICERTIAS (International Certification Association GmbH) sa sjedištem u Cirihu, preko internet ankete na uzorku od 1.200 crnogorskih odnosno građana BiH, korisnika interneta starijih od 15 godina.

Građani i građanke CG i BiH pitani su u okviru pomenutog istraživanja šta bi oni kupovali i šta bi koristili da im pri kupovini novac nije apsolutno nikakav problem, te da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo o kvalitetu.

 

Na koji način razmišljaju crnogorski građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu, možda najbolje govori kategorija iz istraživanja - "Svjetski sportista/sportistkinja".

Crnogorskim građanima u anketi je postavljeno i sljedeće pitanje: "Koji je po vama trenutno u svijetu apsolutno najkvalitetniji sportista /sportistkinja?"

Najveći broj anketiranih, na ovako postavljeno pitanje, odgovorio je - Novak Đoković.

Kada su upitani o tome koji je prema njihovom mišljenju trenutno apsolutno najkvalitetniji sportski klub u svijetu (bez obzira o kojem je sportu riječ), najveći broj ispitanika odgovorio je - Real Madrid.

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj muzičkoj grupi na svijetu, najveći broj crnogorskih ispitanika naveo je legendarni sastav The Rolling Stones. U kategoriji najkvalitetnijeg muzičkog izvođača odnosno pjevača/pjevačice u svijetu - na prvom mjestu našla se Madona.

 

Kada je pak riječ o kvalitetu osoba, projekata, organizacija i sl. crnogorski građani u QUDAL istraživanju na prvo mjesto u kategoriji najkvalitetniji sportista/sportistkinja u Crnoj Gori stavljaju Radmilu Petrović, dok je apsolutni pobjednik u kategoriji najkvalitetniji crnogorski sportski klub (nezavisno od toga o kojem je sportu riječ) rukometni klub ŽRK Budućnost.

 

Kao najkvalitetniju muzičku grupu u Crnoj Gori, najveći broj ispitanika navodi grupu Perper, dok u kategoriji najkvalitetniji pjevač/pevačica u ponajviše navode Sergeja Ćetkovića.

U komercijalnim kategorijama QUDAL istraživanja, kao ponuđače apsolutno najvišeg stepena kvaliteta, crnogorski građani navode na primjer: Imlek (kategorija: mlijeko); Nescafé (kategorija instant kafe); Nektar (kategorija voćnih sokova); Knjaz Miloš (kategorija gaziranih voda); Nivea (kategorija krema za lice); HP (prenosni računar); Adidas (sportska obuća); Crnogorska komercijalna banka (banka); Lovćen osiguranje (osiguravajuća kuća), Visa (kreditna kartica) i dr.

Na koji način razmišljaju BiH građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu odlično ilustruje kategorija "Porodični automobili".

Kada im je za ovu kategoriju sljedeće pitanje: "Navedite naziv proizvođača, odnosno ponuđača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na bosanskohercegovačkom tržištu", najveći broj anketiranih na ovako postavljeno pitanje odgovorio je – Mercedes.

 

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj muzičkoj grupi na svijetu najveći broj bosanskohercegovačkih ispitanika naveo je U2. U kategoriji najkvalitetnijeg muzičkog izvođača odnosno pjevača/pjevačice na svijetu na prvom mjestu smjestila se Madonna.

Fudbaler Lionel Mesi pozicionirao se pak na prvo mjesto kao najkvalitetniji svjetski sportista prema mišljenju bosanskohercegovačkih građana, dok je po mišljenju ispitanika u BiH, FK Barselona najkvalitetniji sportski klub na svijetu.

 

Ako je riječ o kvalitetu osoba, projekata, organizacija u Bosni i Hercegovini ispitanici na prvo mesto stavljaju Edina Džeku, odnosno fudbalski klub FK Željezničar u kategoriji najkvalitetniji bosanskohercegovački sportski klub.

Kao najkvalitetniju muzičku grupu u Bosni i Hercegovini najveći broj ispitanika navodi grupu Dubioza kolektiv, dok u kategoriji najkvalitetniji pjevač/pjevačica u Bosni i Hercegovini najviše glasova daju Halidu Bešliću.

 

U ostalim komercijalnim kategorijama istraživanja QUDAL kao ponuđače apsolutno najvišeg nivoa kvaliteta bosanskohercegovački građani navode naprimjer: Dukat (kategorija mlijeko); Nescafé (kategorija instant kafe); Fruktal (kategorija sokova); Tešanjski kiseljak (kategorija gaziranih voda); Nivea (kategorija krema za lice); HP (laptop); Nike (sportska obuća); Unicredit (banka); Grawe (osiguravajuća kuća), Visa (kreditna kartica) i dr.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније