Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

31. 05. 2014. 17:24 >> 17:29

DŽEJMI OLIVER

Ćevapi i ajvar idealni za Mundijal

Džejmi Oliver, jedan od najpoznatijih svjetskih kuvara, objavio je svoje kulinarske preporuke za predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a na listi preporuka našli su se i ćevapi i ajvar.

 

Ako je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu, onda je hrana najvažnija sporedna stvar tokom gledanja fudbalske utakmice. Naročito kada je u pitanju Mondijal, koji će se ovog ljeta održati po dvadeseti put, i to u Brazilu.

U susret jednom od najvažnijih sportskih događaja godine, Oliver je za potrebe svog časopisa “Jamie” napravio listu jela, iz različitih zemalja, koja savršeno idu uz fudbalske utakmice. A posebno mjesto na listi zauzimaju bosanski ćevapi i ajvar, za koje Džejmi tvrdi da su glavni sastojak “savršene fudbalske gozbe”.

Preporuku ćevapa prati Džejmijev recept za pripremu omiljenih balkanskih mesnih zalogaja, koji je sastavio nakon ranijih obilazaka Balkana, kada je otkrio i čari domaćeg ajvara.

Osim ćevapa i ajvara, popularni britanski kuvar preporučuje i “el ham lahlou”, slasno jagnjeće pečenje sa šljivama i narandžinim cvinjetom, koje se jede na sjeveru Afrike, najviše u Alžiru. Ovo jelo je za mnoge muslimane u Alžiru prvi obrok koji jednu nakon ramazanskog posta.

 

Još jedno tradicionalno afričko jelo, sa zapadnog dela kontinenta našlo se na Džejmijevoj listi. U pitanju je “jollof rice” (Benachin), jelo koje je naročito popularno u Gani. Sastoji se od pirinča pomiješanog sa paradajz pireom, crnim i bijelim lukom, peršunom, vinom, brojnim lokalnim začinima i, prema Džejmijevoj preporuci, treba ga služiti uz dobro pečene komade piletine i krišku limuna.

 

Na listi preporuka našao se i tradicionalni gost gozbi u Južnoj Koreji, jelo “japachae” (Dangmyeon), neobične knedle od kropmpira koje najčešće idu uz sočan komad mesa, ili se služe sa tofu sirom za vegeterijance.

Za dobro začinjene, vatrene latinske ukuse Džejmi je odabrao kolumbijsko jelo “arepas”, popularno tijesto sa komadima svinjetine, koje se u najrazličitijim varijacijama može jesti na uličnim kioscima širom Južne Amerike. Uz piće za zagrijevanje pre utakmice Džejmi preporučuje još jedno “ulično jelo” iz Južne Amerike, čuveni “baleadas” na jednostavan način na koji se sprema u Hondurasu: napravite tortilju i napunite je sastojcima kao što su komadići kobasice, fete i čedar sira, prženih jaja, pasulj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније