Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Dnevnik.hr ]

31. 07. 2014. 10:22 >> 10:24

GLOBALNA MAPA

Klikom do prognoze bilo gdje u svijetu

Iako smo na pragu najtoplijeg mjeseca u godini, avgusta, vrijeme koje bilježimo ovog ljeta nikako na to ne navodi. Ipak, postoji globalna mapa koja prikazuje kretanje vjetra, topline i hladnoće pa svako može vidjeti gdje je vrijeme povoljno, a gdje nije.

 

 

Web developer Kamerun Bekario osmislio je Misery Index, odnosno globalnu kartu kretanja vjetra, žarišta topline i hladnoće. Inspiraciju je dobio iz odlične karte vjetra Fernande Viégas i Martina Wattenberga.

Prije nekoliko godina, on je od njihove karte odlučio da napravi globalnu verziju, a kad je prvi put objavio na earth.nullschool.net, ona je jednostavno vizuelizovala kretanja vjetrova na globalnom nivou. Od tada do danas, on je dodavao nove slojeve na kartu, koristeći podatke Globalnog meteorološkog sistema (Global Weather System).

U raznobojnim prikazima koji se prikazuju u realnom vremenu na njegovoj 3D karti, može se pratiti relativna vlažnost vazduha, ukupna količina vode u oblacima i pritisak na niovu mora.

Kartom se može navoditi i uvećati je tako da se pobliže prouče pojedina područja na Zemlji. Karta se može prikazati i kroz više prikaza, a ne samo ortografski. Sve što trebate napraviti je kliknuti na "Earth" na karti i otvoriće vam se izbornik s podacima i drugim opcijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније