Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 08. 2014. 09:20   >>  09:20 1

UKUPNO DESET

Papini savjeti za srećan život

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, iznio je načela koja mogu pomoći ljudima da žive bolje.

Postoji li sreća? Vjerovatno ne, ali papa Franjo je iznio neka načela koja mogu da pomognu ljudima da žive bolje. To je učinio u jednom razgovoru za jedan argentinski list.

Među porukama koje je poslao je i ona da bi ljudi bili mnogo srećniji kad bi prestali da se trude da privole druge na svoju vjeru, te da se najbolje do nekoga može doprijeti razgovorom.

1. "Živi i pusti druge da žive" –  prvi savjet koji je papa Franjo iznio, a na koji ga je nadahnula uzrečica koja vlada u Rimu: "Idi naprijed i pusti da i drugi učine isto."

2. "Posveti sve drugima"  – proizlazi iz misli da, ako se neko zatvori u sebe, postaje egoista.

3. "Kreći se s vedrinom" – sposobnost benevolentnog i skromnog držanja prava je životna vedrina.

4. "Igraj se s djecom" – roditelji rade i često i ne gledaju svoju djecu. Konzumerizam je uticao da izgubimo zdravu kulturu.

5. "Provedi nedjelju u porodici"  razgovarajući nedavno sa univerzitetskom zajednicom i radnicima, svi su govorili o potrebi za neradnom nedjeljom. Nedjelja je za porodicu.

6. "Pomozimo mladima da se zaposle"  – moramo biti kreativni u tom smislu jer, ako ne nađu posao, upadaju u drogu.

7. "Poštuj prirodu"  moramo poštovati stvoreno, a to ne činimo.

8. "Brzo zaboravi negativne stvari"   potreba da se o drugome govori loše znači nemati samopouzdanje, znači ne poštovati sebe. Drugim riječima, osjećam se tako nisko da, umjesto da se pokušam podići, nastojim uniziti drugoga.

9. "Poštuj onoga ko misli drugačije od tebe" – religijski prozelitizam (nasrtljivim nastojanjem za preobraćenje) je najgora moguća stvar, ona paralizuje. Govorim s tobom da te uvjerim – ne. Crkva raste kada privlači, a ne zbog prozelitizma.

10. "Aktivno traži mir"  mir se brka s mirnoćom. Međutim, nikada nema mirnoće, uvijek je aktivan mir.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније