Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

02. 09. 2014. 12:37 >> 12:36

PAPIR-KAMEN-MAKAZE

Dječja igra riješila posao vrijedan 20 miliona

Takaši Hašijama, predsjednik japanske korporacije "Maspro Denko", 2005. godine odlučio je da proda bogatu kolekciju umetničkih djela, među kojima su i slike Pabla Pikasa, Van Goga, Pola Sezana i ostalih velikih imena svjetskog slikarstva. Način na koji je odabrao aukcijsku kuću kojoj je povjerio posao krajnje je neuobičajen.

 

U trku za posao iz snova uključile su se najpoznatije svjetske aukcijske kuće, "Kristi" i "Sotbi", koje su Hašijami predstavile izuzetno ubjedljive i kvalitetne prezentacije.

 Predsjednik japanske kompanije toliko je bio pod utiskom, da nije mogao da odluči kome bi povjerio prodaju svoje umjetničke kolekcije. Zato se odlučio na nesvakidašnji korak.

 Naime, on je čelnicima aukcijskih kuća predložio da pobjednika odluči tradicionalna igra "kamen-papir-makaze".

 “Klijent je bio jako ozbiljan što se tog predloga tiče. I mi i "Sotbi" brzo smo prihvatili igru”, izjavio je Džonatan Rendel, čelnik kuće "Kristi".

I dok su čelnici "Sotbija" smatrali da će pobednika igre, vrijedne posla od 20 miliona dolara, odrediti puka sreća, Kane Išibaši, šef japanskog predstavništva aukcijske kuće "Kristi" odlučio je da proučava strategiju ove igre, koja u Japanu datira još od 18. vijeka.

Njegov zamjenik, Nikolas Maklean, objasnio mu je kako njegove ćerke, bliznakinje Alis (11) i Flora (11), svakodnevno igraju "kamen-papir-makaze" u školi. Odlučili su se da zatraže savjet od devojčica, koje su u odnosu na njih, bile "eksperti" u ovoj igri. 

Alis im je dala savjet, rekavši da je "kamen previše očigledan, te da im, pošto su i oni i protivnici iz Sotbija početnici, preporučuje da odaberu makaze, pa čak i ukoliko bude neriješeno, ponovo naprave isti izbor, jer će protivnik svakako očekivati da odaberu kamen".

Kada je došao dan odluke, čelnici "Kristija" poslušali su savjet djevojčica, i srećom ili izvrsnom strategijom, dobili veliki posao i proviziju u iznosu od 1.9 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније