Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ rts.rs ]

15. 09. 2014. 23:00 >> 22:58

ŽENE DUGOVJEČNIJE

Tamo se živi 100 godina

U Japanu, zemlji poznatoj po dugovječnosti, ima tačno 58.820 osoba starih 100 ili više godina, saopšteno je u Tokiju povodom nacionalnog Dana poštovanja starijih osoba.

Japanka Misao Okava, koja ima 116 godina, najstarija je žena, i uopšte osoba, na svijetu, prema Ginisivoj knjizi rekorda.

Najstariji muškarac na svijetu je takođe Japanac, Sakri Momoi, koji ima 111 godina. Prezime mu je prikladno njegovim godinama, jer Momoi označava broj 100 na japanskom, dok se Sakari može prevesti kao "onaj koji cvjeta u poznim godinama".

Tajna dugovječnosti u Japanu leži u zdravoj ishrani, ali i u efikasnom zdravstvenom sistemu i velikom poštovanju u odnosu prema starijim osobama.

Žene žive duže od muškaraca, a 90 odsto stogodišnjaka, to jest onih koji imaju 100 ili više godina, u Japanu čine žene.

Prosječan životni vijek za Japanke je 86,61 godina, a za muškarce 80,21. Tokom 2013., u svijetu je bilo 441.000 stogodišnjaka, a do 2050. godine očekuje se da će ih biti 3,4 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније