Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

19. 09. 2014. 23:41 >> 23:41

IZRAELSKI MUZEJ

Knjiga iz 9. vijeka najstariji jevrejski molitvenik

Jedan izraelski muzej juče je predstavio knjigu za koju kažu da je najstariji poznati jevrejski molitvenik, napisan u 9. vijeku.

Molitvenik dug 10 centimetara i širok sedam, napisan je na hebrejskom i ima 50-tak stranica i još je u originalnom povezu.

Knjigu je Muzeju biblijskih zemalja u Jerusalimu poklonio biznismen iz Oklahome Stiv Grin koji ima jednu od najvećih kolekcija rijetkih biblijskih artefakata na svijetu. Grin je AP-u rekao da je knjiga nastala na Bliskom istoku i da su tri stručnjaka, koji su radili nezavisno, procijenili da potiče iz 820. godine.

Hagi Ben Šamai, direktor izraelske Narodne biblioteke smatra da je veoma moguće da je knjiga najstariji hebrejski kodeks ali je napomenuo da postoji još jedan "takmac" u Njemačkoj.

Kodeks je rukopis uvezan u knjigu sa tekstom sa obje strane. Do 6. ili 6. vijeka, hebrejski dokumenti bili su pisani na svicima od pergamenta tako da je kodeks veliki korak u istoriji rukopisa.

Neki stručnjaci nisu toliko uvjereni. Aviad Stollman, kustos judejske kolekcije ui Narodnoj biblioteci kaže da nije siguran da je knjiga iz 9. vijeka, niti da je riječ o drevnom kodeksu ili čak jevrejskom molitveniku.

"Možda je samo kolekcija radova. Na mnogo načina, izgleda kao da je neko uzeo gomilu papira i povezao ih", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније