Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

23. 09. 2014. 21:52 >> 21:51

ZBOG SLAVNIH MAJKI

Postporođajni kilogrami - pritisak za žene

Broj majki koje osjećaju pritisak da izgube postporođajne kilograme po ugledu na poznate majke sve je veći. Pogledajte rezultate zanimljive ankete...

 

Anketa koja je nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da čak 40 posto mladih mama osjeća da se od njih očekuje da što prije smršaju kao što to čine slavne majke, iako nemaju brojne dadilje i kućne pomoćnice, zbog čega je prosječnim ženama potrebno mnogo više vremena.

U ovoj anketi je učestvovalo čak 1.500 žena koje su svoje bebe donijele na svijet tokom prethodnih pet godina. Kako objašnjavaju sturčnjaci, slavne majke se na težinu koju su imale prije trudnoće vraćaju u roku od nekoliko nedjelja, dok je prosječnoj ženi za to potrebno potrebno godinu i sedam meseci.

Mršavljnenje dodatno otežavaju izrazito visoki standardi koje postavljaju holivudske mame i mršavice: učesnice akete priznale su da osjećaju pritisak i od partnera (18 odsto), majki (16 procenata), pa čak i od svekrva!

Žene se, u prosjeku, u drugom stanju ugoje oko 15 kilograma, a trećina porodilja priznaje da nisu očekivale tako značajnu promjenu u težini. Ipak, taj višak kilograma poslije trudnoće nije lako izgubiti, a ljekari smatraju da nema razloga za žurbu jer bi pokušaj brzog gubitka kilograma mogao ugroziti zdravlje. Žensko tijelo u trudnoći, upozoravaju eksperti, trpi velike promjene, zbog čega je nerealno očekivati da će se vratiti u pređašnje stanje za svega nekoliko mjeseci. Uz to, pored svih obaveza oko bebe i značajnih životnih promjena, mlade majke nemaju ni dovoljno vremena ni energije da se posvete mršavljenju u mjeri u kojoj to mogu popularne glumice i pjevačice.

Ipak, ukoliko je "običnim" mamama za utjehu, ni slavnim damama koje imaju svu neophodnu pomoć da se vrate u staru formu i budu zadovoljne svojim izgledom nije uvek lako. Neke od njih su priznale da im je bilo teško da smršaju poslije porođaja. Tu spadaju Bijonse, Kim Kardašijan i Džesika Simpson, koje su se mjesecima borile da povrate svoj pređašnji izgled.

Stručnjaci preporučuju majkama koje žele da povrate staru kilažu da odmah da krenu sa vježbanjem i promijene svoj način ishrane. Oni, ipak, napominju da bi tijelo u ovom periodu trebalo da se odmara od stresa i da majke moraju, prije svega, da se posvete povezivanju sa svojim novorođenim bebama. Zbog toga nije realno očekivati da mame izgube veći broj kilograma tokom prva dva mjeseca od rođenja djeteta.

Uprkos tome, 64 procenta žena je izjavilo da se u prvim nedjeljama jedva snalazilo sa svakodnevnim obavezama, kao i da su se osjećale kao "mašine za hranjenje djece". One su priznale da u tom periodu nisu imale vremena da se posvete svom izgledu, jer je, pored svih obaveza, čupanje obrva moralo biti posljednje na listi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније