Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

23. 03. 2013. 09:58 >> 10:50

DVIJE MILIJARDE $

Najskuplji razvod u istoriji

Naftni tajkun Harold Hem razvodi se, nakon što ga je supruga optužila za nevjeru, što bi moglo da rezultira najskupljim razvodom u istorijii, čak skupljim od slučaja "Rupert Mardok".

Prema "Forbsu", Hem je 35. najbogatiji Amerikanac, s bogatstvom koje se procjenjuje na 11.3 milijarde dolara, a njegov "Kontinental resurs" (Continental Resources), je u top 10 američkih naftnih kompanija. 

Ipak, prema predviđanjima, sudija bi njegovoj bivšoj supruzi mogao da dodijeli dio kompanije i zaključi parnicu nagodbom, poslije koje bi Hem morao da isplati više od rekordnih 1,7 milijarde dolara, koliko je medijski mogul Rupert Mardok isplatio svojoj supruzi.

Priča Harolda Hema je jedna od najimpresivnijih u kategoriji "od trnja do zvijezda", a započinje 1945., kada je rođen kao 13. dijete u porodici farmera u Oklahomi. 

Nakon teškog djetinjstva, sa 17 godina napušta dom i počinje da radi na benzinskoj pumpi u gradiću Enid u Oklahomi, paralelno završavajući srednju školu. U međuvremenu se i prvi put oženio i dobio troje djece. 

Nešto kasnije osniva kompaniju "Shelly Dean Oil Co.", nazvanu prema starijim kćerima, kao i autoprevozničku kompaniju "Hamm & Philips". Kompanije su rasle polako i sigurno i dvadeset godina kasnije, kupuje još jednu "Petro-Lewis" i više od 500 izvorišta nafte i plina.

1987. se razvodi od  supruge Džudit En i godinu dana kasnije, ženi se sa 12 godina mlađom ekonomistkinjom i advokaticom Sju En, s kojom ima dvije kćerke. Sju En je bila na svim vodećim pozicijama u kompaniji, ali prema njenom advokatu, više nije povezana s "Continentalom".

U 1990-im je" Continental" najviše napredovao. Prvi je započeo s horizontalnim bušenjem i 2003. ulazi u Baken, u Sjevernoj Dakoti, što je trenutno najproduktivnije naftno polje. 

2007. kompanija prvi put nudi svoje dionice i vrijednost joj raste nevjerojatnih 500 odsto, iako je relativno mala, sa 700 zaposlenih.

2011. Hem je odlučio da bude savjetnik za energiju predsjedničkom kandidatu Mitu Romniju, ali nakon poraza republikanaca, povukao se iz politike.

Ono što javnost trenutno najviše zanima je ishod brakorazvodne parnice. Hem i dalje drži 68% "Continentala", a Sju En bi mogla dobiti jedan dio kompanije. Pitanje je da li će, kako tajkun tvrdi, olakšavajuća okolnost biti činjenica da ne razgovaraju od 2005?

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније