Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

23. 03. 2013. 13:26 >> 13:29

VIR KAO INSPIRACIJA

FOTO: Novi Akvarijum "Plava planeta"

"Blue Planet Aquarium" danskog studija "3XN" je novi najveći akvarijum u sjevernom dijelu Evrope, s najmodernijom tehnologijom i jedinstvenom arhitekturom, i te kako ekološki osviješćen.

Akvarijum je smješten u Kastrupu – predgrađu jugoistočno od Kopenhagena. Studio "3XN" je započeo s projektom 2007. nakon pobjede na takmičenju.

Oblikovanje je nadahnuto vodenim virom – vodom u neprekidnom pokretu. Iz centralnog predvorja akvarijuma različiti djelovi zgrade se spiralno nižu u zakrivljenoj liniji.

Akvarijum je smješten uz luku Kastrup, uz samu obalu, ali je i prilično blizu aerodroma, tako da specifičan oblik vira dolazi najviše do izražaja baš pogledom iz aviona.

Pročelje je prekriveno malim aluminijskim romboidnim pločama koje podržavaju organski oblik zgrade, i odražavaju prirodne boje i svjetlost neba, dajući tako zgradi uvijek drugačiji izraz i mijenjajući se kao i sama priroda koja je okružuje.

Kao i vodeni tok, zgrada je fleksibilna i dinamična, pa će moći da se proširi u budućnosti.

Prvi i najduži od virova vodi posjetioce do ulaza. Mekanim prelazom uz spoljne ribnjake, posjetioci mogu da naslute šta ih čeka u samoj zgradi. A kada ih ulaz povuče unutra, tu ih tek čeka fantastično iskustvo podvodnog svijeta.

Iz kružnog centralnog predvorja posjetlac bira koju će rijeku, jezero ili okean da istraži. Omogućavajući slobodan odabir smjera razgledanja, smanjuje se rizik čekanja u redu ispred pojedinačnih akvarijuma.

Svaka izložba ima svoju temu, pri čemu su korišćeni različiti zvukovi i slike, kako bi se istakla drugačija atmosfera različitih djelova izložbe.

Akvarijum je napunjen sa 7 miliona litara morske vode i dom je 450 različitih vrsta i ukupno 20.000 riba i drugih vodenih životinja, uključujući i morske pse, patuljaste krokodile, morske lavove, jegulje, barakude i mnoge druge.

Ovdje je moguće vidjeti koralne grebene, afrička jezera, okean, Amazoniju i ptice sa Farskih ostrva, kao zasebne tematske cjeline. Voda u održivom akvarijumu se reciklira i filtrira u zatvorenom sastavu, a otpadna voda se koristi za zalivanje unutrašnjih biljaka i vrtova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније