Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

17. 10. 2014. 12:44 >> 12:42

STATISTIKA

Ko i kakva kola kupuje u Evropi?

Tržište automobila u Evropi u septembru je ponovo bilo u porastu, prodato je 6,4 odsto više novih vozila, a najveći skok zabilježen je u Španiji.

 

Kako je saopštila Asocijacija evropskh proizvođača automobila (ACEA), na evropskom nivou u septembru je prodato 1,23 miliona vozila, prema 1,16 miliona u istom mjesecu prošle godine, prenio je AFP.

Međutim, prodaja je još osjetno niža od one iz vremena prije krize (2005-2006) kada je mjesečno iznosila oko 1,4 miliona. 

U Španiji, gdje se prodaja prepolovila usljed ekonomske krize, u ovogodišnjem septembru ostvaren je rast od 26,2 odsto, dok je na francuskom tržištu iznosio 6,3 odsto, u Velikoj Bitaniji 5,6 odsto, Njemačkoj 5,2 odsto, Italiji 3,3 odsto. 

I ostale zemlje Južne Evrope imale su visoke stope rasta prodaje u septembru - Grčka 32,6 odsto, Portugalija 31,7 odsto, Kipar 28,9 odsto, ali je obim prodaje i dalje na niskom nivou. 

Kako dalje navodi isti izvor, na tržištu automobila, koje je još u fazi oporavka, ali sa 13-mjesečnim rastom zaredom, francuski proizvođači bilježe osjetan rast, Reno 10,7 odsto, PSA Pežo-Sitroen 9,8 odsto u odnosu na septembar 2013. 

Ipak, najviše prodatih vozila u EU imao je Folksvagen, sa 290.500 jedinica u septembru, uz stopu rasta od 7,9 odsto za devet mjeseci. 

Ford je na četvrtoj poziciji prema broju prodatih vozila od početka godine do kraja septembra, uz stopu rasta od 7,3 odsto, dok je Dženeral motors u istom peirodu imao pad od 3,3 odsto. 

Italijanski Fijat je za devet mjeseci zabilježio rast po stopi od 2,7 odsto, njemačka kompanija BMW od 2,3 odsto a Dajmler od 2,1 odsto. 

U saopštenju se ističe da je odličan rezultat ostvario i japanski Nisan, partner Renoa, koji je u septembru povećao prodaju 16,9 odsto, mada je Tojota na tržištu EU ostala "broj jedan" od japanskih proizvođača, uz prodaju 400 hiljada vozila u devet mjeseci ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније