Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

25. 03. 2013. 22:28 >> 22:33

KAO U INDIJANI DŽONSU

Nacisti stvarno tragali za Svetim gralom

Nova izložba otvorena u njemačkom gradu Bremenu svjedoči o arheološkim poduhvatima Trećeg Rajha i prikazuje kako je nacistički režim tokom Drugog svjetskog rata lansirao "posljednju krstašku ekspediciju" sa ciljem pronalaska Svetog grala, pehar iz kojega je Isus pio za vrijeme Posljednje večere.

Film o Indijani Džonsu iz 1989., u kojem Harison Ford tumači avanturističkog arheologa u potrazi za gralom, govori o njegovom takmičenju sa nacistima u potrazi za svetom relikvijom.

Izložba "Potraga za Germanijom. Arheologija pod svastikom" predstavljena u muzeju „Focke“ u Bremenu ukazuje da je istina još čudnija od fikcije.

Govori o tome kako je šef SS-a Hajnrih Himler navodno tokom rata posjetio Španiju, jer je vjerovao da se Sveti gral nalazi u manastiru na planini Monserat u blizini Barselone.

Glavni čovjek odgovoran za holokaust vjerovao je da će Sveti gral omogućiti Njemcima nadprirodne moći i dovesti ih do konačne pobjede u Drugom svjetskom ratu.

SS odredi uzalud su tragali za gralom. Budžet za takve projekte bio je ogroman. Nacisti su se nadali da će im gral pomoći u stvaranju istorije i dokazivanju da su najmoćnija rasa u istoriji čovječanstva.

Prije dolaska Adolfa Hitlera na vlast, Njemačka je imala tek šačicu profesora arheologije, a kasnije je njih 24 širom svijeta tragalo za rijetkim artefaktima.

Poput svog vođe Hitlera, Himler je takođe vjerovao da je Isus Hrist arijevskog porijekla - superiorne rase koja će vladati svijetom hiljadu godina.

Izložba posjetiocima otkriva da su nacisti željeli stvoriti sliku plavokosih i plavookih heroja i osvajača, koji su preci Germana, i dokazati da je njihova rasa predodređena za vladavinu svijetom.

Kad je nacistička ratna mašinerija 1941. krenula na istok u osvajanje Sovjetskog saveza, sa vojskom su krenuli i arheolozi, koji su uz pomoć robovske radne snage kopali u potrazi za dokazima o "arijevskim kolonijama" koje su naseljavale to područje u dalekoj prošlosti.

Izložba pojašnjava još i kako su mnogi izgubili živote u potrazi za artefaktima koji bi potvrdili rasni mit.

Takođe, izložba govori i o Himlerovoj potrazi za izgubljenim mitskim kraljevstvom Šangri La u Tibetu.

Iako su tamo pronašli antičko posuđe i djelove nakita, koje su kasnije koristili u promociji svoje rasne teorije, Sveti gral nikada nisu pronašli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније