Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

22. 10. 2014. 09:42 >> 09:40
1

PERFORMANS

Hidžab i selfi ipak idu zajedno

Kinza Najm i Saks Afridi, američki umjetnici pakistanskog porijekla, pozabavili su se temom hidžaba u zapadnim društvima kroz sasvim novi pristup: pozivajući žene koje nose nikab ili hidžab da naprave selfi i pohvale se njime na Instagramu uz hashtag #DamnILookGood.

 

Umjetnici koji žive i rade u Njujorku u ovaj poduhvat su se upustili s pretpostavkom da selfi nastaje u trenutku u kojem se osoba osjeća samopouzdano, lijepo, dobro u svojoj koži, što Zapad često negira kad su u pitanju žene koje biraju da nose hidžab ili nikab.

U debati o tradicionalnim islamskim pokrivalima za žene, na Zapadu se obično može čuti da oni predstavljaju vid pritiska na žene, a dvojac američkih umjetnika poentira da veo koji nose muslimanke najčešće jeste njihov izbor i lični stil.

Najm i Afridi navode da je u srži njihovog umjetničkog projekta tolerancija - upoznavanje drugih i dopuštanje da se svako osjeća dobro u svojoj koži.

"Naša poenta je da je hrabrost nositi hidžab ili nikab na Zapadu i da zbog toga trebamo biti tolerantni prema ženama koje to čine", objašnjava Najm.

                                         

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније