Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

22. 10. 2014. 23:08 >> 23:05

NA KOŠULJI

Mango se izvinio zbog nacističkih simbola

Korisnici Tvitera, posebno oni u Njemačkoj, prozvali su Mango zbog, kako navode, "korišćenja nacističkih simbola u dekoraciji svoje odjeće", prenosi Daily Mail. Radi se, naime, o košulji iz nove Mangove kolekcije, na kojoj su aplicirani simboli koji inače označavaju munju, ali koji su se, takođe, koristili kao simbolika SS-ovaca i Hitlerove omladine u nacističkoj Njemačkoj.

Nacistički simbol na koji su reagovali korisnici Tvitera poznat je pod nazivom "Siegrune".

Korisnici Tvitera tako su pokrenuli hajku na španskog proizvođača odjeće koji je, pritisnut ovim optužbama, uputio izvinjenje, nazivajući cijeli događaj "nesrećnom slučajnošću".

"RAYO košulje dio su kolekcije inspirisane minijaturnim motivima, a osim ovog motiva tu su još druga dva modela na kojima smo aplicirali srca i zvijezde", stoji, uz izvinjenje, u Mangovom saopštenju.

No, i nakon izvinjenja, javne kritike na račun Manga ne prestaju. "Nakon Zare, evo i SS košulje od Manga", napisao je jedan od korisnika Tvitera, povezujući ovaj događaj sa "incidentom" koji se dogodio i modnoj kući Zara kada se ispostavilo da prodaje majice koje dizajnom nalikuju na uniforme zatvorenika nacističkih logora.

No, neki od korisnika imaju potpuno drugačiji stav. "Vidim sličnost, ali, dajte, to je samo košulja", napisao je jedan, dok je drugi dodao: "Oprostite, ali što se to događa u vašim glavama da svugdje vidite nacističke simbole? Hitler nije u Mangu nego u vašim glavama!".

Ovo nije prvi put da je neka poznata modna kuća prozvana zbog promovisanja antisemitskih simbola. Osim Manga i Zare, nedavno je na udaru javnosti bio i američki Sears zbog prstena u obliku svastike koji se našao u prodaji na njihovim internet stranicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније