Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 04. 2013. 10:32 >> 10:31

OPREZ OD PODVALE

Prvi april - Svjetski dan šale

Prvi april datum je kada se širom svijeta obilježava Svjetski dan šale, ali uprkos popularnosti, još uvijek nemamo konkretan izvor odakle je potekao ovaj "narodni praznik".

 

Neki vjeruju da se pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi i da je nosio naziv "Dan svih luda". Englezi smatraju da je preuzet s istoka, dok Finci i Švajcarci dan povezuju s proljećnim podučavanjem djece, prenosi Index hr.

Neki tvrde da korijeni sežu sve do starog Rima, dok pojedina istraživanja pokazuju da se "praznik šala i podvala" prvi puta pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, a za one koji su nasjeli na podvalu govorilo se kako su "dobili aprilsku ribu".

Bilo kako bilo, prvi april u mnogim se zemljama slavi na različite načine, a u San Dijegu postoji i Muzej šala koji je objavio popis najboljih šala objavljenih u anglosaksonskim medijima.

U svakom slučaju, princip je više-manje isti, a svi bi se trebali pripremiti na podvalu i na to da na današnji dan svaku vijest koju pročitate morate uzeti s rezervom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније