Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 04. 2013. 11:39   >>  11:42

ŠALA ILI..

VIDEO: Prvi mobilni na svijetu?

Snimak iz daleke 1938. koji prikazuje ženu koja razgovara mobilnim telefonom, dugo je predstavljao pravu misteriju. Da li je zaista u pitanju prvi svjetski primjerak mobilnog telefona..

Crno bijeli snimak koji prikazuje djevojku sa “mobilnim telefonom” napravljen je u jednoj američkoj fabrici. 

Teoretičari zavjere tvrdili su da je ovaj klip dokaz putovanja kroz vrijeme, budući da se na tako starom snimku vidi moderna tehnologija. 

Međutim, jedan "Jutjub" korisnik tvrdi da je djevojka sa snimka njegova prababa i da zaista koristi mobilni telefon, ali predratni prototip napravljen u Leominsteru u Masačusetsu. 

“Planetcheck”, kako glasi njegov nik na "Jutjubu" kaže:

“Djevojka koju vidite je moja prababa Gertruda Džouns. Tada je imala 17. godina. Pitao sam je za ovaj video i sjeća ga se vrlo jasno. Ona kaže da je u fabrici u Duponu bio sektor za telekomunikacije koji je eksperimentisao sa bežičnim telefonima. 

Gertrudi i još pet žena dati su ti telefoni na jednonedjeljno testiranje. Ona razgovara sa jednim od naučnika držeći još jedan bežični telefon isključen u drugoj ruci. 

Zanimljivo je da ovaj video nije prvi povod za diskusije među teoretičarima zavjere na sličnu temu. 

Naime, 2010. primijećeno je da na jednom insertu iz filma Čarlija Čaplina iz 1928. jedna prolaznica razgovara mobilnim telefonom. 

Takođe, zagovornici putovanja kroz vrijeme kao argument navode to što su arheolozi u Kini iskopali malo parče metala iz drevne grobnice koji podsjeća na moderne švajcarske satove, sa vremenom zaustavljenim na 10.06 h. 

Kada je riječ o ovom "prvom mobilnom telefonu", treba imati u vidu da su se svjetski mediji sjetili snimka neposredno pred Međunarodni Dan šale. Takođe, možda je misteriozni "Planetcheck" tim povodom izmislio priču o prababi Gertrudi, "prvoj osobi koja je testirala mobilne telefone". (Dejli mejl)


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније