Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

21. 12. 2014. 23:37   >>  23:39

FESTIVAL U TURSKOJ

Fascinantne pješčane skulpture istorijskih ličnosti

Međunarodni festival pješčanih skulptura u turskoj Antaliji, koji se tradicionalno održava u novembru, ove godine, zbog velikog interesovanja, važi za festival sa najdužim trajanjem.

Festival je na 7.000 metara kvadratnih u parku 'Lara Beach' organizovao "Global Design Art Works", a tokom Festivala je korišteno oko 10.000 tona pijeska.

Na Festivalu je napravljeno više od 100 skulptura od pijeska i to ličnosti koje su ostavile svoj trag u istoriji. Riječ je o skulpturama imperatora Huna Atile, kralja Odina, Halid Bin Velida, Ričarda Lavljeg Srca i Saladina. Pored istorijskih ličnosti, od pijeska su napravljene i mnoge poznate građevine, među kojim se ističe Tadž Mahal i džamija Kubetus-sahra u Jerusalimu.

Direktor Festivala Čem Karača kazao je za Anadoliju da je na Festivalu učestvovalo oko 25 vajara iz 12 zemalja. Proizvod hiljada radnih sati je više od 100 djela napravljenih u pijesku.

Karača je rekao da je planirano da se Festival završi u novembru, međutim, zbog velikog interesovanja, donijeli su odluku da traje duže nego prethodnih godina.

"Prethodnih godina smo sezonu zatvarali u novembru rušenjem napravljenih skulptura. Ove godine smo zatvaranje Festivala odgodili za april sljedeće godine. Na ovaj način je postao festival koji po vremenskom trajanju nema konkurenciju", pojasnio je on.

Podsjetio je da postoje slični događaji u Portugalu, Njemačkoj i Belgiji i koji traju od jednog do šest mjeseci, ali nijedan ne traje 11, kao ovaj u Antaliji.

"Naša izložba će trajati 11 mjeseci i biće najduža izložba skulptura u pijesku", kazao je Karača. Međutim, prema njegovim riječima, trajanje Festivala u velikoj mjeri zavisi i od vremenskih uslova.

kako je kazao, prošle godine je Festival posjetilo 150.000 turista, dok je ove taj broj povećan na 200.000. Očekuje se da će do kraja, festival posjetiti još 50.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније