Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

23. 01. 2015. 23:39 >> 23:35

RAZLIKA U CIJENI

Rasizam čak i među lutkama

Britanski trgovinski gigant "Argos" koji u svom asortimanu ima i dječije lutke, optužen je za rasizam nakon što se pronijela vijest da lutke beba svijetle kože koštaju 10 dolara više od beba afričkog, ili azijskog "porijekla".

Na "Argosovom" sajtu bijela lutka, nazvana Marisa košta 35 dolara, dok azijska lutka Jang i crna lutka Naima koštaju po 25 dolara. Lutke proizvodi francuska kompanija "Corolle".

Jedna majka koja je kupovala igračke za svoje dijete, uočila je razliku u cijenama i odmah obavijestila o tome lokalne novine.

"Neprihvatljivo je da djeca misle da je bijela koža bolja i poželjnija. Pogrešno je učiti djecu da osobe druge boje kože i nacionalnosti vrijede manje", izjavila je ova majka za Indipendent.

Dodala je i to da je namjerno kupila neku drugu lutku, ali je radnji poslala pismo pritužbe što je za rezultat imalo izvinjenje i obećanje da će se obaviti istraga.

Firma "Argos" je kasnije izjavila da je razlika u cijenama rezultat iskrene greške, a u zvaničnoj izjavi stoji: "Kompanija snažno odbacuje svaku sugestiju diskriminacije".

Pitanje diskriminacije je i dalje zastupljeno, a ono na šta treba obratiti pažnju su djeca i njihovo viđenje ljudi različite bolje kože i nacionalnosti. U snimku koji prenosimo se može vidjeti da djeca, nažalost samo na osnovu boje kože donose neke zaključke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније