Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

02. 03. 2015. 12:37 >> 12:31

HIGSOV BOZON

Homer 14 godina brži od CERN-a

Homer Simpson je zamalo predvidio masu Higsovog bozona, elementarne čestice koja je otkrivena 2012. godine zahvaljujući CERN-ovom akceleratoru.

U novoj knjizi koja se bavi matematikom u poznatoj animiranoj seriji Simpsonovi ističe se epizoda "The Wizard of Evergreen Terrace" iz 1998. u kojoj Homer na tablu ispisuje naizgled nepovezanu matematičku jednačinu.

"Ta jednačina zapravo predviđa masu Higsovog bozona. Ukoliko je obradite, dobićete neznatno veći broj od onoga koji označava realnu težinu te elementarne čestice. Pomalo je nevjerovatno da se to desilo 14 godina prije samog otkrića", rekao je britanski naučnik Simon Sing.

"Simpsonovi su serija sa najviše matematike na svijetu jer su mnogi njeni kreatori zapravo matematičari", dodao je Sing, autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније