Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

08. 04. 2013. 23:46 >> 23:46

CHIONODRACO RASTROSPINOS

VIDEO: Polarna riba sa providnom krvlju i bez škrga

Svaka životinja koja ima kosti, ima i krv u kojoj je sadržan hemoglobin, koji se vezuje za kiseonik i zbog koga krv ima crvenu boju. Osim jedne - chionodraco rastrospinosus. Krv joj je potpuno providna, nema krljušti, i živi na dubini od oko jednog kilometra u ledenim vodama Antarktika.

Krv joj je potpuno providna, nema krljušti, i živi na dubini od oko jednog kilometra

Tokijski morski park je jedino mjesto na svijetu na kome ova riba živi u zarobljeništvu.

„Srećom, imali smo mužjaka i ženku, koji su se mrestili u januaru“ - kaže Satoši Tada, ihtiolog.

Naučnici se nadaju da su da će im potomstvo ledene ribe u Tokiju pomoći da otkriju tajnu kako uspijeva da preživi bez hemoglobina koji prenosi kiseonik do ćelija. Moguće je, misle neki od njih, da neuobičajeno veliko srce pomaže u prenošenju kiseonika kroz organizam koristeći krvnu plazmu.

Takođe, bez škrga koje bi mogle da ometaju, ledena riba možda apsorbuje kiseonik direktno kroz kožu. Poznato je da su hladne polarne vode bogatije kiseonikom nego toplije vode. Ipak, možda će biti potrebne godine da se razriješi misterija ledene ribe.

 

 

(Blic.rs)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније