Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Buka

29. 03. 2015. 23:54 >> 23:48

SVE POPULARNIJA

Balkanska kuhinja osvaja Veliku Britaniju

Internet izdanje britanskog lista Telegraf (The Telegraph) piše o sve većoj popularnosti jela sa Balkana među poznatim kuvarima u Velikoj Britaniji.

Balkan je regija koja u posljednje vrijeme sve više privlači pažnju britanskih sladokusaca. Nova emisija i knjiga kuvara Rika Stejna, “Od Venecije do Istanbula”, govori o putovanju tog kuvara istočnim Mediteranom u potrazi za autentičnim jelima, među kojima su i hrvatski specijaliteti i albanska pečena jagnjetina.

Jotam Otolengi je još jedan kuvar zainteresovan za ovaj dio svijeta, i jela kao što je tarator, hladni jogurt i supa od krastavaca, koji možete naći u njegovim knjigama. Vejtrouz i Okado koriste makedonski ajvar koji uvozi Filip Evans, Britanac koji živi u Makedoniji.

I Džejmi Oliver i Otolengi pokazuju interesovanje za ovaj proizvod, a Džejmi Oliver ga koristi u svom receptu za bosanske ćevape, dok ga Otolengi prodaje putem svoje internet stranice.

Da li je moguće da regija koja je tako dugo povezivana isključivo sa ratom, konačno dobija reputaciju u inostranstvu zbog svoje kuhinje?, pita se Kejti Salter, autorka teksta.

Naravno, veliki broj Britanaca već godinama jede balkansku hranu u raznim vidovima. Na kraju krajeva, i Grčka je dio Balkana, kao i najistočniji dio Turske (u zavisnosti od toga koju geopolitičku definiciju koristite). Ali sada i drugi balkanski narodi privlače pažnju radoznalih britanskih kuvara: uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku i Makedoniju.


"Balkansko kulinarstvo se zasniva na sezonskim sastojcima domaćeg porijekl", kaže Filip Evans. "Svaka zemlja se hvali svojim receptima za specijalitete, ali vidjećete da su oni veoma slični. Balkan je plodna regija, a jela su zasnovana na svježim proizvodima, mada ne možete izbjeći ljubav prema mesu sa roštilja. Ćevapi (ili kebabi) sa roštilja mogu se naći u svakom gradu", rekao je on.

Britanski kuvar stavlja ajvar na kulinarsku mapu

Ljubav prema roštilju je dijelom zaslužna što je Džon Džionleka otvorio Pekam bazar (Peckham Bazaar), ugledni panbalkanski restoran u Londonu. Džon, porijeklom iz Albanije, kaže da je razlog za veliku zastupljenost jela sa roštilja na Balkanu to što je relativno doskora u nekim zemljama ugalj bio najdostupniji za loženje.

"Bez obzira na to, učestalost i pažnja sa kojom se ova jela pripremaju, doveli su do toga da je to postala umjetnička forma ravna jelima iz tignja ili iz rerne", kaže on.

Njegovo omiljeno jelo iz ove regije je burek (sa mesom, zeljem ili sirom) i albanska pečena jagnjetina. U Makedoniji su, kaže Evans, popularna jela sa rižom, uključujući sarmu (sa vinovom lozom ili kiselim kupusom, u zavisnosti od sezone).

Ključni sastojak za pripremu balkanskih jela u britanskoj kuhinji, prema riječima Džionleka su maslinovo ulje, origano, bijeli luk, paprika, svježe voće i povrće i "vrijedne ruke koje će to sve sjediniti".

"Kuvarima koji su već naviknuti da pripremaju jela inspirisana Grčkom i Turskom, ovo ne bi trebalo biti previše zahtjevno. Samo okupite veliki broj prijatelja i porodice (hrana ima važnu društvenu ulogu na Balkanu, kaže Džon), i pokušajte da ne pretjerate sa mezom", savjetuje autorka teksta.

Meza bi trebalo da “stimuliše apetit, a ne da vas zasiti,” kaže Džionleka. Objašnjavajući britanskim čitaocima šta je meza, on kaže da je to “izbor slasnih zalogajčića, uglavnom slanih, uz umjerene količine rakije ili vina.”

Autorka teksta zaključuje da je takva tradicija “vrijedna usvajanja”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније