Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 05. 2015. 22:53 >> 22:45

APOLINARIJA JAKUBOVA

Ona je slomila Lenjinovo srce

Londonski akademik Robert Henderson pronašao je fotografiju žene za koju neki kažu da je bila Lenjinova prava ljubav i koju su savremenici zvali "praiskonskom silom zemlje".

Henderson, stručnjak za rusku istoriju sa univerziteta Kvin Meri pronašao je, poslije gotovo jednog vijeka, fotografiju Apolinarije Jakubove, ruske revolucionarke koja je pobjegla u London početkom 20. vijeka. Jakubova i njen suprug bili su bliski saradnici Lenjina i njegove žene Nadežde Krupskaje.

Lokalni mediji prenijeli su da je Henderson fotografiju pronašao u Državnom arhivu Ruske federacije u Moskvi u aprilu, dok je istraživao drugog revolucionara Vladimira Burceva za svoju knjigu.

Akademik kaže, da je Lenjin Jakubovu zvao "Liročka", prenosi Gardijan.

Jakubova je živjela u sada uništenoj zgradi na Ridžent skveru u blizini Britanske biblioteke, bila je "sila prirode" i poznata po žučnim debatama o komunističkoj doktrini u Ist Endu. Bila je i član debatnog kluba u Vajtčepelu.

U stučnoj studiji, koja bi trebalo da se pojavi u decembru 2016. u listu "Revolucionarna Rusija", Henderson piše da je Jakubova imala "nesalomiv duh i beskrajnu energiju".

Ćerka svještenika, Jakubova je studirala fiziku i matematiku na Visokoj školi za žene u Sankt Peterburgu a potom je držala večernju školu za radničku klasu. Tamo se upoznala sa budućom Lenjinovom ženom. Bila je poslata u sibirski kamp, kao i Lenjin, zbog političke aktivnosti i pobjegla je u London gdje je bila ključna figura partije u egzilu.

Najpoznatija je po tvrdnji američkog novinara Luisa Fišera iz 1964. da ju je Lenjin zaprosio i da ga je ona odbila.

"Da li je ovo istina ili ne, na osnovu sjećanja njenih savremenika jasno je da je Jakubova imala brojne kvalitete koji bi privukli i najhladniju osobu", naveo je Henderson. Savremenici su je opisivali kao "sjajnu osobu, inteligentnu, bistru, odlučnu i istinoljubivu" koja je mirisala na "svježe pokošenu travu". Zvali su je "praiskonskom silom zemlje".

U pismu koje joj je godinama kasnije poslao, Lenjin je napisao: "Možda je nepristojno da tebi od svih ljudi pišem o borbi. Ali mislim da naše dugo prijateljstvo čini ovu otvorenost obaveznom". 

Lenjina i Jakubovu sudbina je rastavila. Njih dvoje su se oštro sukobili oko pravca revolucionarnog pokreta i pisma pokazuju da je Lenjinova supruga, nekada najbliža saveznica Jakubove, sav bijes i mržnju usmjerila ka eventualnoj rivalki.

Henderson kaže da je, kada je saznao da postoji mogućnost da je pronašao fotografiju Jakubove, odmah morao to i da provjeri. Prvobitno je pronašao reference za dvije fotografije u moskovskom arhivu ali se ispostavilo da je prva "povučena". Druga fotografija pokazala je privlačnu mladu ženu snažnih crta lica. Ta fotografija snimljena je u logoru u Sibiru.

- Bio sam oduševljen kada sam je pronašao. Posle 100 godina, misterija njenog lika je riješena. To je jedna od radosti arhivskog istraživanja - rekao je on.

Jakubova se sa suprugom vratila u Sankt Peterburg 1908, ali, kaže Henderson, o njenom životu kasnije se malo zna. Henderson piše da je "bilo dekretom Lenjina ili Krupskaje ili neke druge osobe, ova koosnivačica Lige za emancipaciju radnika izbrisana iz istorije". Ni tačan datum smrti nije poznat i varira od 1913. do 1917.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније