Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

25. 05. 2015. 23:13 >> 23:05
1

SA STANICAMA POLENA

Pčele dobile "autoput" u Norveškoj!

U Norveškoj je otvoren prvi "autoput" za pčele, odnosno bumbare. Autoput, odnosno koridor, je zamišljen tako da na svakih 250 metara postoji stanica polena.

"Zamisao je da se kreira ruta kroz grad sa dovoljno stanica za hranu cijelim putem kojim idu bumbari. Dovoljno hrane će pomoći bumbarima da prežive u okruženju koje je znatno izmjenjeno ljudskim djelovanjem", saopštili su lokalni izvori.

Bumbari i ostali insekti značajni za oprašivanje imaju problem preživljavanja u urbanim sredinama u kojima nema dovoljno cvijeća iz koga se crpi nektar. Zbog nedostatka nektara pčele gladuju i umiru, što negativno utiče na cjelokupnu prirodu.

U Norveškoj je šest od 35 vrsta bumbara ugroženo. Međutim, novim projektom naučnici žele da promijene takav trend. Od istoka ka zapadu Osla na balkone i terase su postavili cvijeće, a u projektu zajednički sarađuju lokalne vlasti, naučnici i stanovništvo koje se ohrabruje da zasadi biljke neophodne pčelama. 

 

Avaz.ba

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније