Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

16. 04. 2013. 15:41 >> 15:42

"TOALET BUM"

Kad toaleti postanu vrhunski restorani

Restoran "Story" Toma Selersa nije jedini koji se nalazai u prostoru bivšeg toaleta. U Londonu je nedavno otvoren i kafe i to na mjestu nekadašnjeg viktorijanskog toaleta iz devedesetih godina 19. vijeka.

Otvaranje novog restorana Toma Selersa “Story” bilo je jedno od onih koje se s najviše nestrpljenja očekivalo u ovoj godini.

Ovdje je u ponudi inventivan meni od 10 jela među kojima su – zagorjeli luk, jabuka, džin i majčina dušica; kraba sa dimljenim prazilukom, uljanom repicom, kruškom i biljkom selenom; hljeb od jagnetine, sa ovčijim jogurtom i sremušem i goveđi obrazi u crnom pivu sa karfiolom.

Selers koji ima samo 26 godina ima impresivan rezime u koji je upisano i iskustvo u francuskom restoranu "French Laundry" i američkom "Per Se" koji imaju Mišlinove zvijezde. Takođe, bio je šef jednog od najboljih restorana svijeta "Noma" u Kopenhagenu.

Nije njegov kulinarski pedigre ono što je najvažnije za njegov projekat, nego činjenica da se njegov restoran nalazi u nekadašnjem toaletu.

On nije jedini koji je odabrao ovako čudnu lokaciju – nedavno je otvoren i "The Attendant", podzemni kafe u Londonu, koji je zauzeo mjesto viktorijanskog  toaleta iz devedesetih godina 19. vijeka.

Za razliku od "Story" restorana, "Attendant" je zadržao većinu predmeta iz tog vremena.

“Sve smo sačuvali, pa čak originalna vrata kancelarije, koju smo pretvorili u malu kuhinju”, kaže vlasnik tog kafea Piter Tomlison.

“Podovi, zidovi i pisoari napravljeni su 1890. i originalni su”.

Svaki pisoar preuređen je u jedinstvene separee.

Iza ovog neočekivanog “toalet buma” stoji pristupačnost cijena kao  glavni faktor, budući da ljudi mogu da otkupe stare toalete koji su zapušteni. Uz ulaganja, kakva su neizbježna čak i za mnogo povoljnije lokacije, toalet može da se pretvori u vrhunsko mjesto za uživanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније