Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ rts.rs ]

29. 05. 2015. 14:52   >>  14:46 1

NASA RASPISALA KONKURS

Gradiće kuće na Marsu i Mjesecu

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) raspisala je konkurs "3DPHab" (3D Printed Habitat challenge) kako bi bila sigurna da će budući stanovnici Zemljinog satelita i Crvene planete imati krov nad glavom.

Pokrenut u okviru NASA programa "Izazovi vijeka", projekat "3DPHab" predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korišćenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj je "blagovremena" izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mjesec i Mars.

"Plan je da se na Mjesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namijenjene ljudima“, navodi se u saopštenju NASA, prenose mediji.

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula, od zainteresovanih se traži da zamisle realistična arhitektonska rješenja u 3D tehonologiji, a pobjedniku konkursa slijedi ček na 50.000 američkih dolara.

"Druga etapa, u kojoj će pobjednik osvojiti 1,1 milion dolara, biće posvećena tehnologijama 3D štampanja i tehnologijama kombinovanja uvoznih i lokalnih materijala“, dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija, navodi se u saopštenju NASA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније