Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

18. 04. 2013. 12:40 >> 12:42

PRIJE 100 GODINA

Kakav komšiluk u Beču!

Prije tačno 100 godina u jednom kraju Beča živjeli su Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Zigmud Frojd. Djeluje kao početak bajke, ali se zapravo radi o istorijskoj činjenici.

U januaru 1913. iz poljskog Krakova je vozom u Beč stigao čovjek kojem je u pasošu bilo upisano ime Stavros Papadopulos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio skromni drveni kofer.

"Sjedio sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon kucanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, sivkasto-braonkasta koža bila mu je prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog", napisao je čovjek koji se susreo sa pridošlicom.

Taj čovek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik "Pravde", a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a istorija ga pamti kao Staljina.

Bi-Bi-Si navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi u mnogome oblikovati dešavanja u 20. vijeku. Među njima je ipak bilo razlike - Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bjekstvu, dok je na primjer Zigmud Frojd već bio čuven u javnosti.

Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Bergase.

Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao maršal Tito, radio je u "Dajmlerovoj" fabrici automobila u Viner Nojštatu.

Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju finih umetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je tada živio u jeftinom konaku u Meldermanštrase, blizu Dunava.

Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.

 

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније