Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

30. 06. 2015. 11:12 >> 11:11
1

STATISTIKA POKAZALA

Ovo su najsigurnija mjesta u avionu

Zahvaljujući novinarima lista “Tajm“, koji su obradili podatke iz vazduhoplovnih nesreća u zadnjih 35 godina (sveukupno od 17 nesreća od 1980. godine u kojima je bilo poginulih i preživjelih), eto informacije koju nije na odmet znati ukoliko često letite...

Naime, zaista postoje mjesta koja su, statistički gledano, sigurnija od ostalih i koja je mudro rezervisati. Ta se sjedišta nalaze u srednjim redovima zadnjeg dijela aviona, dok najmanje šanse da će preživjeti imaju putnici koji se nalaze uz prolaz u srednjem dijelu. 

"Analiza je pokazala da je stopa smrtnosti u zadnjem dijelu aviona 32 odsto, u srednjem 39 odsto, odnosno u prednjem dijelu aviona 38 odsto", navodi se u tekstu. 

"Dalje, ako još u obzir uzmemo i redove, stopa smrtnosti je najmanja (28 odsto) ako je sedište u sredini u zadnjem dijelu aviona, a najveća ukoliko se nalazite uz prolaz u sredini aviona (44 odsto)", otkrili su u članku novinari “Tajma“ i dodali: 

"Naravno, hoćete li preživjeti zavisi najviše od okolnosti koje su zadesile avion, a mnogi će vam stručnjaci reći i to da zapravo nema veze gdje sjedite. I to je tačno, jer su činjenice otkrile da su nakon pojedinih nesreća preživjeli sjedili u različitim djelovima aviona", dodali su novinari i napomenuli da je njihov zaključak ipak samo izveden iz statističke obrade. 

Govoreći o statistici, u zaključku teksta istaknimo da je avion još uvek ubjedljivo najsigurnije prevozno sredstvo te da su šanse da ćete u njemu poginuti jedan prema osam hiljada! 

Upravo zato avion nije razlog za brigu posebno ako to uporedite s vožnjom u automobilu jer su šanse da ćete u njemu stradati čak 1:112.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније