Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

17. 07. 2015. 10:43   >>  10:39 1

KOMPLETNA

Odštampao Vikipediju u 7.473 knjiga

Njujorški umjetnik Majkl Mandiberg odštampao je kompletnu Vikipediju s namjerom da ljudima omogući da svojim očima vide koliku količinu informacija ima taj sajt. Poređenja radi, jedan gigabajt može da skladišti informacije ekvivalentne onima koje se nalaze u hiljadu knjiga.

 

"Knjige su korisna mjera znanja", rekao je on za CBS News. 

"Ne znamo koliko bi jednom čovjeku bilo potrebno da pročita jedan GB ili 50 GB podataka, ali dobro razumijemo koliko nam je vremena potrebno da pročitamo knjigu". 

Rezultat njegovog rada je 7.473 knjige u kojima se nalaze svi članci Vikipedije. 

Istini za volju, na papiru se može naći samo 106 primjeraka koji će biti dio njegove instalacije u Deni galeriji na Menhetnu, dok je za ostale pripremio samo naljepnice na polici koje bi trebalo da ukažu na njhovu brojnost. 

Mendiberg je napravio softver koji je preuzeo sve članke s Vikipedije i smjestio ih u folder od 50 GB, a zatim napravio još jedan program koji je organizovao sve članke. 

Proces je trajao 25 dana i kolekcija sada može da se kupi za 500.000 dolara. Iako Mandiberg smatra da će teško naći kupca za sve tomove Vikipedije, smatra da će mnogi željeti da nabave pojedinačne knjige koje koštaju 80 dolara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније