Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

27. 07. 2015. 09:28 >> 09:18
1

VIŠE RAZLOGA

Zašto pse ne treba držati napolju?

Mit o tome da psi vole da žive napolju i dalje opstaje, uprkos apelima društava za zaštitu životinja, naročito u vrijeme ekstremnih meteoroloških prilika.

 

Postoji više razloga zbog kojih psima nije mjesto samima u dvorištu. 

„Ljubimci koje držite u dvorištu osuđeni su na usamljenost i frustraciju“, objašnjava Rob Halpin iz Društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama iz Masačusetsa (MSPCA). 

„Psi su izuzetno društvene životinje čiji preci i rođaci vukovi oduvijek žive u čoporu. Vukovi zajedno love, spavaju i igraju se. Psi nemaju čopore. Oni imaju samo ljude. Ako mu uskratite svoje društvo i ostavite ga samog napolju, zanemarujete njegove prirodne porive i to je samo po sebi oblik okrutnosti prema životinjama“, kaže Halpin. 

Dr Rob Projeto, veterinar iz Njujorka ipak smatra da pojedini psi uživaju da provode vrijeme napolju. 

„Mnogi psi vole da budu napolju i u nekim ruralnim oblastima čak više uživaju nego u kući. Ipak, vrata treba da im budu uvijek otvorena, jer se psi brzo pregriju u toplim vremenskim uslovima i prehlade tokom hladnih i vlažnih dana“, kaže on. 

Ne postoji ni rasa, ni tip psa koji može sve vrijeme da živi napolju. Psi su pripitomljene, ne divlje životinje i oslanjaju se na ljude kako bi dobili utjehu i sigurnost. 

Poput većine radnika u azilima za pse, Adam Goldberg iz Humanog društva Boruard okruga u Floridi, iz prve ruke je mogao da vidi kakvu štetu psima može nanijeti konstantan boravak u dvorištu. 

„Jedna od najokrutnijih stvari koju možete učiniti vašem psu jeste da ga vežete lancem tokom dužeg vremenskog perioda“, kaže Goldberg. 

On se prisjetio priče o trogodišnjoj ženki pitbula Houp koja je živjela isključivo napolju. Ona je imala zadebljanja na zglobovima od spavanja na čvrstim površinama poput betona i nije učila pravila življenja unutar kuće. 

“Ipak, nije bilo potrebno mnogo vremena da se nauči finim manirima i navikne se da spava unutra sa svojom porodicom. Zadebljanja su omekšala i stanje kože se popravilo, pošto je dobijala pravilnu ishranu i njegu”. 

Houp je srećnica, budući da mnogi psi nikad ne dobiju tu priliku. 

“Prije više od 10.000 godina psi su počeli da žive s ljudima. Oni čeznu za našim društvom i ono im je potrebno. Vaš pas će biti srećan što živi napolju, samo ako mu se i vi pridružite”.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније