Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Skala radio

01. 08. 2015. 09:05   >>  08:55 1

IZLOŽBA U KOTORU

Mačke i njihova uloga u I svjetskom ratu

Da li ste znali da u Kotoru postoji muzej posvećen mačkama? Postoji, od prošle godine - ideju za otvaranje u svijetu rijetkih muzeja ove vrste, realizovao je Italijan Pierro Pazzi, stručnjak za mletačko zlatarstvo i primijenjenu umjetnost, kolekcionar iz Venecije.

Kotorske mačke su još jedna tradicija drevnog grada, uz kuriozitet da su sa golubovima u najboljim odnosima, pa ih nerijetko možete kaletama, pjacetama i u portunima sresti “ruku pod ruku” ili šotobraco, kako kažu stari Kotorani.

Njihovo najomiljenije stanište je kotorska Pjaca od kina, gdje se od prošle godine u prizemlju nekadašnjeg samostana Gospe od anđela nalazi Muzej od mačaka.

Italijan Pierro Pazzi, stručnjak za mletačko zlatarstvo i primijenjenu umjetnost, kolekcionar iz Venecije je u posjedu preko 10 hiljada različitih razglednica, prethodnica kartolina, medalja, raznih revija i časopisa, stripova, knjiga iz XVII vijeka, koje tretiraju mačku kao temu.

Trenutno je u ovom muzeju postavljena izložba pod nazivom “Mačka u I svjetskom ratu”, povodom obilježavanja sto godina od ovog događaja.

Ovo je, priča Pazzi, putujuća izložba.

“Jedna je postavljena u Veneciji, u palazzo Ducale, druga na Rijeci, a treća u Kotoru. Mačka je kao maskota i koristila je vojnicima da od miševa obezbjeđuje hranu koju su sakrivali. Prikazane su u igri sa vojnicima u predahu, uglavnom na  fotografijama ili crtežima, grafikama”, objašnjava Pazzi.

Mačka je kasnije imala svoju poruku na čestitkama i razglednicama.

Izložba tretira period I Svjetskog rata od 1914. do 1918. godine i moguće da je jedina izložba u Boki Kotorskoj koja je posvećena I Svjetskom ratu.

Boka je bila veoma važna vojna luka austrijskog carstva, a mnogi Bokelji su služili njenu mornaricu, podsjeća Pazzi.

Originalni i zanimljiv Muzej mačaka u starom kotorskom gradu dnevno posjeti oko stotinu turista, koji mogu da se fotografišu u muzeju ili da fotografišu bilo koju izloženu sliku.

U vitrinama, najveći dio izložbe zauzimaju razglednice koje se na najbolji način mogu približiti različitim narodima.

Inače ovakav muzej u svijetu postoji samo u Veneciji, Maleziji, Americi i Kotoru, kazao je za Skala radio njegov direktor Pierro Pazzi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније