Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ rts.rs ]

04. 08. 2015. 10:58   >>  10:48 1

PODACI POKAZUJU

Grac: Prijestonica kradljivaca bicikala

Glavni grad austrijske pokrajine Štajerske ima epitet prijestonice krađe bicikala, budući da na se na hiljadu stanovnika u Gracu 10,5 dvotočkaša otuđi na ilegalan način, podaci su Saobraćajnog kluba Austrije.

U Insbruku, glavnom gradu pokrajine Tirol, to je slučaj sa 10, u Salcburgu 9,8. Saobraćajni klub Austrije, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova za 2014. godinu, naveo je da u tom rangiranju dalje slijede Klagenfurt (glavni grad Koruške) sa 9,7 ukradenih bicikala na hiljadu stanovnika, zatim slijede Bregenc (Forarlberg) sa 9,5 i Linc (Gornja Austrija) sa 9,3 vozila, prenosi Tanjug.

Taj broj je znatno niži u Beču i iznosi 5,3 ukradenih dvotočkaša na hiljadu stanovnika, a zatim slijedi Sankt Pelten (Donja Austrija) sa 5,2, dok se Ajseznštat (Burgenland) kotirao najbolje pošto se u njemu bilježe dvije krađe na hiljadu stanovnika.

Iz Saobraćajnog kluba Austrije objašnjavaju da bicikli obično ilegalno mijenjaju vlasnika u većim gradovima, i da što je manje mjesto, to je bicikl sigurniji.

Anketa koju je sproveo Saobraćajni klub među biciklistima pokazala je da je 76 odsto onih koji žive u manjem mjestu sa maksimalno pet hiljada stanovnika navelo da im do sada nikada nije bio ukraden bicikl.

To je navelo međutim samo 52 odsto stanovnika glavnih gradova pokrajina, kao i Beča.

U prošloj godini je u Austriji zabilježeno 28.274 krađa, a u kojoj mjeri statistika odslikava realnost je pod znakom pitanja.

Naime, jedna anketa sprovedena među 2.500 osoba koje voze bicikl, pokazala je da samo dvije trećine onih kojima se dogodi krađa to i prijavljuju policiji. Eksperti ukazuju na to i da je kod svake treće krađe manjkav sistem sigurnosti bicikla.

Takođe, 26 odsto učesnika ankete doživjelo je jednom krađu bicikla, a deset procenata čak i dva puta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније