RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/rss.html Katolička crkva mijenja tekst molitve "Oče naš" http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221661/katolicka-crkva-mijenja-tekst-molitve-oce-nas.html Italijanska biskupska konferencija objavila je da se mijenja tekst molitve "Oče naš", javila je ANSA. ]]>

Umjesto dijela molitve "ne dovodi nas u iskušenje", u novoj verziji molitve izgovaraće se "ne prepusti nas iskušenju".

To je realizacija promjene koju je ranije najavio papa.

Kako javlja Vatikan insajder, nova je verzija molitve je već nekoliko godina prisutna u jednoj od verzija Biblije, ali su je italijanski biskupi odobrili i za mise.

Papa Franjo je prije godinu izrazio želju da Katolička crkva usvoji bolji prevod fraze "ne dovodi nas u iskušenje" iz najpoznatije hršćanske molitve.

"To nije dobar prevod", rekao je Papa tada.

Papa je tada objasnio da nije bog taj koji ljude dovodi u iskušenje. Ukazao je na činjenicu da je Katolička crkva u Francuskoj izmijenila frazu u molitvi tako da ona glasi "ne dopusti da padnemo u iskušenje" i naznačio da bi nešto slično trebalo primeniti i drugdje.

Sadašnja verzija molitve "Oče naš" je latinski prevod Biblije iz 4. vijeka, koja je na latinski prevedena sa starogrčkog, a ona s aramejskog, jezika kojim je navodno govorio Hrist.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 22:39:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221661/katolicka-crkva-mijenja-tekst-molitve-oce-nas.html
Za dvije nedjelje 58.000 prekoračenja brzine http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221592/za-dvije-nedjelje-58000-prekoracenja-brzine.html Kada su u malom gradu Akvetiku na sjeveru Italije postavljene kamere za mjerenje brzine, niko nije očekivao ovakav rekord: 58.586 prekršaja za samo dvije nedjelje. ]]>

Gradonačelnik Alesandro Alesandri se odlučio na ovakav korak nakon što se većina od 120 stanovnika Akvetika žalila na automobile koji jure kroz grad.

Ali čak ni on nije mogao da vjeruje rezultatima koji su završili na njegovom radnom stolu.

Podaci pokazuju da na svakih nekoliko minuta neko prekorači dozvoljenu brzinu od 50 kilometara na sat.

Najteži prestupnik je dogurao do brzine od čak 135 kilometara na sat.

"To je potpuno ludilo, uzevši u obzir da se stanovnici stalno kreću kroz selo i prelaze put", izjavio je gradonačelnik Alesandri za italijansku novinsku agenciju Ansa.

Jedne italijanske novine navele su da brojke pokazuju da polovina vozila koja prođe kroz grad prekorači brzinu.

Kamera je postavljena ispred glavnog pješačkog prelaza i veliki broj vozila je usnimljen kako prekoračuje brzinu od 100 kilometara na sat - duplo od dozvoljene u gradu koji naseljavaju mahom stariji stanovnici.

Skoro svaki od najtežih prestupnika je projurio kroz grad usred bijela dana.

Gradonačelnik je za novine Korijere Dela Sera izjavio da mali grad na sjeveru Italije, na granici sa Francuskom, ima mnogo saobraćajnih problema.

Sa tri glavna puta koja povezuju regiju Pijemont sa italijanskom granicom na sjeveru, put kroz Akvetiko je najbolje rješenje za one vozače koji hoće da obiđu zastoje ili radare, rekao je gradonačelnik.

A tu su i motociklisti koji zbog "dobrog asfalta, širokih traka i krivina" organizuju trke između gradova, dodao je.

Zbog ogromnog broja prekršaja, gradonačelnik planira da kameru - koja je postavljena u septembru - trajno zadrži.

"Nadamo se da će ovakva ograničenja imati efekta na putnike i da će od njih imati koristi stanovnici Akvetika, jer ne želite da uzimate novac od kazni, ali je neophodno voditi računa o bezbjednosti ljudi", rekao je gradonačelnik agenciji Ansa.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 11:28:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221592/za-dvije-nedjelje-58000-prekoracenja-brzine.html
U uginulom kitu šest kilograma plastičnog otpada http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221589/u-uginulom-kitu-sest-kilograma-plasticnog-otpada-.html U utrobi uginulog kita koji se nasukao kod istočne obale Indonezije pronađeno je skoro šest kilograma otpada, uključujući plastične čaše, japanke i kese. ]]>

Uprava Nacionalnog parka "Vakatobi", saopštila je da je lešina pronađena kasno sinoć u provinciji Sulavezi.

U utrobi skoro 10 metara dugačkog kita bilo je 115 plastičnih čaša, četiri plastične flaše, 25 kesa, par japanki, najlonski džak i više od 1.000 komada različitog plastičnog otpada.

Kako navodi AP, nije poznato zbog čega je životinja uginula.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 11:49:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221589/u-uginulom-kitu-sest-kilograma-plasticnog-otpada-.html
Ima pet godina i radi 4.000 sklekova http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221565/ima-pet-godina-i-radi-4000-sklekova-.html Petogodišnji Rahim Kurijev nosi nadimak "Čečenski Švarceneger". ]]>

Taj dečak je postao prava senzacija na Jutjubu nakon što je za dva sata i 25 minuta, bez ijedne sekunde pauze, uradio ukupno 4.105 sklekova, u pokušaju da se izbori za svjetski rekord.

Uprkos velikom naporu, nije mu uspjelo da osvoji titulu svjetskog rekordera, budući da su tokom njegovog podviga prijavljene "manje nepravilnosti" prilikom praćenja rezultata, javlja AP.

To, međutim nikako nije obeshrabrilo malog Rahima, pa je on odmah obećao da će u prvom sljedećem pokušaju obaranja svjetskog rekorda izvesti - više od 5.000 sklekova.

Inače, Rahim Kurijev je svoj nesvakidašnji podvig posvetio čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu. Zauzvrat, predsjednik Kadirov je malom "Švarcenegeru" poklonio bijeli mercedes.

]]>
Tue, 20 Nov 2018 08:19:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221565/ima-pet-godina-i-radi-4000-sklekova-.html
Ćerka Anđeline i Breda sve više liči na dječaka http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221549/cerka-andjeline-i-breda-sve-vise-lici-na-djecaka.html Dok se čeka na prvo ročište povodom starateljstva, holivudska glumica Anđelina Džoli provodi vrijeme sa djecom. ]]>

Otkako su se rastali, glumci Anđelina Džoli i Bred Pit ne uspijevaju da se dogovore o starateljstvu nad njihovo šestoro djece. Izgleda da će sud imati posljednju riječ, a glumica je juče slikana kako provodi vrijeme sa njihovo troje biološke djece.

Šajlo Nuvel (12) je rođena 2006. godine kao najstarija ćerka slavnog para uvek izaziva najviše pažnje jer je od druge godine odgajaju kao dječaka. Mnogi su nakon ovih fotografija konstatovali da djevojčica sve više liči na dječaka.

Za Šajlo kažu da je odmalena željela da se oblači kao dječak i da je insistirala da joj se ukućani obraćaju u muškom rodu. Kako vrijeme prolazi ona sve više liči na dječaka što zbog kratke kose, što zbog muške odjeće koju nosi. Još jednom je potvrđeno da njena želja nije samo dječji hir.

Šajlo i Anđelini su se u šetnji pridružili i blizanci Noks i Vivijen koje su Bred i Anđelina dobili 2008. godine.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 23:43:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221549/cerka-andjeline-i-breda-sve-vise-lici-na-djecaka.html
Vrijednost bitkoina ispod 5.000 dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221546/vrijednost-bitkoina-ispod-5000-dolara.html Kriptovaluta bitkoin pala je danas na ispod 5.000 dolara, prvi put od oktobra prošle godine. ]]>

Bitkoin je danas izgubio devet odsto vrijednosti, dok je u odnosu na novembar prošle godine, kada je na kratko bio na 19.783 dolara, pao za skoro 75 odsto, odnosno vrijednost mu je sada skoro četiri puta manja.

Druge kriptovalute danas su pale još više - eter 12 odsto, a lajtkoin 13 odsto.

Do pada vrijednosti bitkoina i drugih kriptovaluta je došlo poslije najave regulatora da će pooštriti kontrolu inicijalne ponude, ali i poslije novih podjela.

Prošle sedmice je došlo do podjele bitkoin keša, izdanka bitkona, na dvije različite kriptovalute koje se sada smatraju rivalima, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Bitkoin keš se odvojio prošle godine od bitkoina zbog spora oko smjera razvoja, a od kada se prošle sedmice podijelio ponovo, njegova vrijednost je pala skoro 50 dosto.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 19:16:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221546/vrijednost-bitkoina-ispod-5000-dolara.html
Podmetnuli "Pikasovu" sliku zbog reklame http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221502/podmetnuli-pikasovu-sliku-zbog-reklame.html Rumunska književnica Mira Feticu, koja je vjerovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji prije šest godina, izgleda da je žrtva prevare. ]]>

Ona je rekla da sliku, navodno Pikasov "Tete d'Arlequin", našla pod drvetom na osnovu anonimne dojave i zatim je odnijela u holandsku ambasadu, prenio je AP.

Holandski novinar Frenk Vestermen, koji je zajedno s Feticu otišao u Rumuniju, napisao je na svom Fejsbuk nalogu da su oboje obmanuti.

"Navodno izgubljenu Pikasovu sliku su tamo stavila dva belgijska pozorišna reditelja", naveo je on.

Pozorišni rediteji u naveli da su sve to organizovali kako bi privukli pažnju na svoj projekat "True Copy" povećenom poznatom falfikatoru umjetničkih djela.

Rumunska književnica, koja živi u Holandiji, je pre tri godine napisala knjigu o ženi koja odlazi u Rumuniju s holandskim policijacima u potrazi za izgubljenim slikama.

U novembru ove godine je dobila anonimnu poruku tome gdje se nalazi Pikasova slika. S holandskim novinarom je našla sliku, koja liči na Pikasovu, na mjestu koje je navedeno o poruci.

Feticu je, međutim, juče dobila poruku da je cijela potraga bila namještaljka kako bi se privukla pažnja na pozorišni projekat.

 

]]>
Mon, 19 Nov 2018 13:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221502/podmetnuli-pikasovu-sliku-zbog-reklame.html
Učenik morao da se izvini statui policajca http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221494/ucenik-morao-da-se-izvini-statui-policajca.html Bjelorusku policiju treba tretirati s poštovanjem - lekcija je koju je prošle nedjelje naučio šesnaestogodišnji učenik iz Minska, koji je bio primoran da se izvini statui policajca iz vremena Ruskog carstva, koju je u igri ošamario, piše Radio Slobodna Evropa. ]]>

Učenik, kojeg je policija identifikovala samo kao Arsenija, uhvaćen je kako zadaje sramotni udarac tokom šetnje kroz centar grada 14. novembra. Zatim se okrenuo i osmjehnuo prijatelju u trenerci.

Međutim, ako je mislio da će se izvući uz takvo ponašanje, pogriješio je – uvijek budno osoblje Vojnog odreda 5448 pratilo je situaciju iz blizine.

Šamar je zabilježen na nadzornoj kameri i isječak je postavljen na web stranicu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na snimku se vidi kako se policijski automobil odmah zaustavlja pored puta kako bi se suprotstavio nesavjesnim mladićima. Kamera zumira logotip Ministarstva unutrašnjih poslova - dva mača koja se ukrštaju iza štita ukrašenog zvijezdom - kao napeta filmska podloga.

"Uhapsili smo dotičnog delikventa, saslušali ga i napravili izvještaj", kaže predstavnik policije.

Sljedećeg dana, Arsenij se vraća pred statuu koja prikazuje policijskog službenika iz 19. vijeka, s podšišanom bradom, čeličnog pogleda, kako bi se iskreno izvinio.

"Ova statua ima svoju istoriju, a moji postupci su to mogli da oskrnave. Iskreno mi je žao", kazao je on u snimku.

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova ta situacija je bila pobjeda u sprovođenju zakona koji oslikava ponosnu tradiciju pružanja usluga bjeloruskom narodu.

"Mislio je da će sve ostati neprimijećeno", napisalo je ministarstvo u svojoj izjavi. "Kako naivno... Vojni odred 5448 reagovao je u trenutku i profesionalno".

 

]]>
Mon, 19 Nov 2018 12:47:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221494/ucenik-morao-da-se-izvini-statui-policajca.html
Na pres konferenciju s dvije različite cipele http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221369/na-pres-konferenciju-s-dvije-razlicite-cipele.html Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovo je postao tema na društvenim mrežama i to opet zbog nečega što nije u opisu njegove funkcije. ]]>

Naime, na prošlonedjeljnoj konferenciji za novinare s predsjednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom, Junker je na nogama imao dvije različite cipele.

Kada je jedna od asistentkinja pokušala da ga upozori na to, on je nesigurnim korakom napustio konferenciju. Iako se špekuliralo da je Junker opet popio "čašicu više", takva potvrda se nije mogla čuti u njegovom okruženju.

Podsjetimo ljetos na NATO samitu u Briselu Junker se u vidno alkoholisanom stanju teturao pored svjetskih zvaničnika koji su mu pomogli da održi ravnotežu pri penjanju i silasku s bine.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 22:10:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221369/na-pres-konferenciju-s-dvije-razlicite-cipele.html
Od januara na putevima i vozila sa auto pilotom http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221198/od-januara-na-putevima-i-vozila-sa-auto-pilotom.html Od 1. januara iduće godine na mnogim autoputevima kroz Austriju biće dozvoljena vožnja automobilima sa "auto-pilotima". ]]>

U okviru akcionog paketa "autonomna mobilnost", biće omogućeno da se sklone ruke sa volana, ako je u vozilu instaliran "asistent za praćenje trake", saopštio je ministar saobraćaja, inovacija i tehnologije Austrije Norbert Hofer.

Vožnja uz korišćenje "auto pilota" biće moguća samo na autoputevima, i samo kada se vozi u koloni, jer kod promjene trake vozač mora ponovo preuzeti upravljanje.

Vozilo, takođe, mora imati ugrađen sistem za deaktivaciju u slučaju potrebe. Isto tako novo pravilo dozvoliće i autonomno parkiranje vozila, bez prisustva vozača u kolima.

I tu postoji začkoljica, a ona je da se vozilo, prilikom parkiranja, mora nalaziti u vidokrugu vozača, a i automobil se ne smije kretati brže od 10 kilometara na čas.

Ministar Hofer namjerava da uloži 65 miliona eura narednih godina u izgradnju takozvanog autonomnog saobraćaja, sa ciljem da Austrija bude među vodećim zemljama u Evropi kod teme "autonomna mobilnost".

Pored toga Austrija planira i da uvede potpuni autonomni željeznički saobraćaj.

Vozovi bi tada mogli bez mašinovođe da se kreću, a prvi test "Open rail lab" pokrenut je u pokrajini Burgenland.

Hofer smatra da će autonomno letjenje brže biti rasprostranjeno nego autonomna vožnja.

Prenio je da je lično već letio dronom, rekavši da to funksioniše, ali da za ostvarenje autonomnog letjenja nedostaje odgovarajući pravni okvir.

]]>
Sat, 17 Nov 2018 09:58:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221198/od-januara-na-putevima-i-vozila-sa-auto-pilotom.html
Hoknijeva slika prodata za 90 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221213/hoknijeva-slika-prodata-za-90-miliona-dolara.html Slika proslavljenog britanskog umjetnika Dejvida Hoknija, prodata je na aukciji u Njujorku za više od 90 miliona dolara, što je rekordna cijena za neko djelo živog slikara. ]]>

Slika muškarca u odijelu, koji stoji iznad bazena u kojem roni drugi muškarac, procijenjena je na 80 miliona dolara.

Nakon što je cijena prešla 70 miliona, za samo desetak minuta dvojica rivala telefonski su se nadmetali za sliku koja je na kraju prodata za 90,3 miliona dolara. Ime kupca nije poznato.

Hokni je ovo djelo naslikao 1972. godine i ovo je jedno od najprepoznatljivijih djela umjetnika iz Jokšira.

Poznata aukcijska kuća "Christie's" opisala je sliku bazena s dvojicom muškaraca, kao "jedno od najvećih remek-djela modernog doba".

Podsjećamo, Hoknijeva skulptura "Narandžasti pas od balona" prodata je 2013. godine za 58 miliona dolara.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 23:21:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221213/hoknijeva-slika-prodata-za-90-miliona-dolara.html
Hitler grli jevrejsku djevojčicu http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220944/hitler-grli-jevrejsku-djevojcicu.html Fotografija iz 1933. godine koja prikazuje Adolfa Hitlera kako grli Rosu Bernile Nienau, djevojčicu jevrejskog projekla, naći će se na aukciji u američkoj državi Merilend. ]]>

 

Autor fotografije je Hajnrih Hofman, a procjenjuje se da bi mogla biti prodata za oko 10.000 dolara.

"Dragoj Rosi Bernile Nienau, Minhen, 16. 6. 1933. godine", napisao je Hitler djevojčici, a potpisana verzija ove fotografije nikada nije javno viđena.

"Hitler se često fotografisao s djecom u svrhu nacističke propagande. Šokantno je to što ova fotografija pokazuje da je djevojlica Rosi Bernile Nienau zaista bila draga Hitleru", rekao je aukcionar Bill Panagopulos, prenosi BBC.

Iz ove aukcijske kuće navode da je fotografija snimljena u Berghofu, Hitlerovoj alpskoj kući, gdje se Bernile upoznala s Hitlerom jer su oboje slavili rođendan na isti dan. Pretpostavlja se da je to razlog zbog kojeg je djevojčica bila draga Hitleru.

Nešto kasnije otkriveno je da je Rosa jevrejskog porjekla, no Hitler nije odustajao od druženja s njom te joj je, između ostalog, poslao potpisanu zajedničku fotografiju. Između 1935. i 1938. godine djevojčica je čak 17 puta pisala Hitleru.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 18:38:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220944/hitler-grli-jevrejsku-djevojcicu.html
Privezak od bisera i dijamanata 32 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221112/privezak-od-bisera-i-dijamanata-32-miliona-dolara.html Veliki privezak od prirodnih bisera i dijamanata koji je pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, prodat je u srijedu u Ženevi, na aukciji kuće Sotbi, za rekordna 32 miliona dolara. ]]> Ovaj privezak, koji je pripadao dinastiji Burbon-Parma, bio je jedan od najznačajnijih ponuda aukcijske kuće, prenosi AP.

Na prodaju je stavljen nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a neki komadi nisu viđeni u javnosti u proteklih 200 godina.

Marija Antoaneta, supruga kralja Luja XVI, pogubljena je u Francuskoj revoluciji 1793. godine, a prije nego što je odvedena na giljotinu, uspjela je da tajno svojim rođacima pošalje neke komade svog raskošnog nakita.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:35:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221112/privezak-od-bisera-i-dijamanata-32-miliona-dolara.html
Čaj ili kafa - o tome odlučuje i genetika http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221184/caj-ili-kafa---o-tome-odlucuje-i-genetika.html O tome da li se nekome više sviđa čaj ili kafa, odlučuje i genetika, piše u australijskoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nature". ]]>

"Za studiju je korišćen veoma veliki uzorak" da bi se pokazalo da "percepcija gorčine utiče na to da li neko pije čaj ili kafu", rekao je Daniel Liang-Dar Hvang sa Univerziteta u Brisbejnu, koautor studije.

Prema tome, ljudi s najvećom osjetljivošću na gorko vole kafu, ali, paradoksalno oni je ne piju najviše.

To "ukazuje da potrošači kafe razvijaju ukus ili sposobnost otkrivanja kofeina", rekla je profesorka preventivne medicine Merilin Kornelis, koautorka studije.

"Genetika više utiče u percepciju gorčine, nego na percepciju slatkoće", rekao je Liang-Dar Hvang.

Na percepciju ukusa utiče i ponašanje jer, "iako ljudi prirodno ne vole gorčinu, mogu naučiti da cijene gorku hranu", rekao je taj istraživač.

"Pošto su oni koji piju kafu, uglavnom manje osjetljivi na gorčinu od onih koji piju čajeve, više će cijeniti i gorčinu druge hrane, kao što je zeleno povrće", rekao je mladi naučnik.

Studija, zasnovana na genetskim podacima 438.000 Britanaca koji su učestvovali u istraživanju, "ne može se generalizovati na druge zemlje i kulture", kažu njeni autori.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 08:00:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221184/caj-ili-kafa---o-tome-odlucuje-i-genetika.html
Majkl Džekson prvi sa 400 miliona dolara http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221079/majkl-dzekson-prvi-sa-400-miliona-dolara.html Američki magazin "Forbs" objavio je listu poznatih ličnosti koje su i nakon što su preminule nastavile da zarađuju silne milione, ukupno 628 miliona "zelenih novčanica", a na prvom mjestu ubjedljivo je i dalje pjevač Majkl Džekson. ]]>

Džekson, koji je umro prije devet godina, i 2017. godine je bio na prvom mjestu, a samo ove godine njegova bruto zarada je čak 400 miliona dolara, najviše od prodaje prava.

Na drugom mjestu je nekrunisani kralj roka Elvis Prisli, koji je u 2018. godini zaradio 40 miliona dolara.

Na trećem mjestu je legendarni igrač golfa, Arnold Palmer, koji je zaradio 35 miliona dolara.

Forbs navodi da su poznate ličnosti koje više nijesu među živima ukupno zaradile 628 miliona dolara, što je dvostruko više nego prošle godine kada su zaradili 312 miliona.

Na četvrtom mjestu po ostvarenim bruto prihodima je autor serijala o Snupiju i Čarliju Braunu, Čarls Šulc, koji je zaradio 34 miliona.

Na petom je rege pjevač Bob Marli sa 23 miliona dolara, a kako se navodi, zarada se odnosi na proizvode poput slušalica i pribora za pušenje.

Doktor Sus je na šestom mjestu sa 16 miliona dolara, dok je na sedmom tvorac "Plejboja" Hju Hefner sa zarađenih 15 miliona dolara.

Na osmom mjestu je glumica Merlin Monro sa zarađenih 14 miliona, dok je na devetom muzičar Prins sa 13 miliona dolara.

Na 10. mjestu je bivši član "Bitlsa" Džon Lenon, koji je zaradio 12 miliona dolara i za koga se navodi da i 38 godina nakon smrti prodaje oko dva miliona albuma godišnje.

Među onima koji su se našli na listi su i reper XXXTentacion, koji je sredinom ove godine ubijen na Floridi, bokser Muhamed Ali, kao i manekenka Beti Pejdž.

Kako je "Forbs" naveo, podaci se odnose na primanja od 1. oktobra 2017. do 1. oktobra 2018. godine, a prije nego što se odbiju naknade za agente, rukovodioce, advokate i izvršioce imovine.

 

]]>
Thu, 15 Nov 2018 23:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221079/majkl-dzekson-prvi-sa-400-miliona-dolara.html
Nikada nije koristio kompjuter, ne zna šta je USB http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221106/nikada-nije-koristio-kompjuter-ne-zna-sta-je-usb.html Japanski ministar za sajber bezbjednost Jošitaka Sakurada, našao se u žiži javnosti kada je rekao da nikada nije koristio kompjuter i pokazao da nema pojma šta je to USB. ]]>

Sakurada, koji je zadužen i za Tokijske olimpijske igre 2020, odgovarao je na pitanja nezavisnih i opozicionih poslanika, prenio je AP.

"Dao sam instrukcije svom savjetniku, tako da se ne uključujem na kompjuter", rekao je on i dodao da je uvjeren da je njihov rad besprekoran.

Kada je upitan o električnoj mreži i softverima koji imaju za cilj da oštete kompjutere, Sakurada je rekao da USB nije nikada korišćen, čime je pokazao da ne zna šta je to, navela je agencija.

Japanski poslanici su se sa nevjericom smijali na njegove odgovore, koje su prenijeli japanski mediji.

Ministri u Japanu dobijaju parlamentarna pitanja unaprijed.

Premijer Šinzo Abe prošli mjesec je imenovao Sakuradu (68), koji nikada prije nije imao položaj u vladi.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 13:18:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221106/nikada-nije-koristio-kompjuter-ne-zna-sta-je-usb.html
Putnici prinudno tri dana "odmarali" u Sibiru http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221042/putnici-prinudno-tri-dana-odmarali-u-sibiru-.html Putnici jednog francuskog aviona najzad su stigli u Kinu poslije neplaniranog prinudnog trodnevnog boravka u Sibiru. ]]>

Više od 250 putnika "Er Fransa" provelo je tri dana u Irkutsku gdje je avion kojim su u nedjelju krenuli iz Paiza za Šangaj, morao da sleti zbog mirisa dima u pilotskoj kabini.

Čekajući popravku ili zamjenu aviona, 264 putnika i 18 članova posade su proveli dane u hotelima iz kojih nijesu mogli nikuda jer nemaju ruske vize, a i nijesu bili odjeveni za temperaturu od minus 15 stepeni Celzijusa koliko je ovih dana u tom sibirskom gradu.

U utorak je najzad stigao avion koji je poslat umjesto onog kojim su došli do Irkutska, putnici su se ukrcali, ali on avion nije mogao da uzleti zbog problema u hidrauličnom sistemu.

Tako su dočekali srijedu kada je došao još jedan, treći avion da ih napokon preveze do Šangaja.

"Er Frans" je saopštio da "žali zbog ove izuzetne situacije" i da će putnicima biti ponuđena kompenzacija.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 22:48:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/221042/putnici-prinudno-tri-dana-odmarali-u-sibiru-.html
Princ Čarls slavi 70. rođendan http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220992/princ-carls-slavi-70-rodjendan.html Britanski princ Čarls je povodom 70. rođendana koji će danas proslaviti u Bakingemskoj palati potvrdio posvećenost ekološkim pitanjima. ]]>

Britanski prestolonasljednik će danas piti čaj sa gostima koji takođe ove godine pune 70, a uveče će proslavu prirediti njegova majka, kraljica Elizabeta Druga.

Povodom rođendana je Klarens haus, rezidencija princa Čarlsa, objavila nove fotografije kraljevske porodice.

Na fotografijama su Čarlsovi sinovi Vilijam i Hari sa suprugama Kejt i Megan, i unuci - šestogodišnji princ Džordž, trogodišnja princeza Šarlot i šestomesečni princ Lui.

Princ Čarls je u intervjuu novom izdanju časopisa Kantri lajf pozvao ljude da prirodu ne uzimaju zdravo za gotovo i da "razmisle o tome šta će biti potrebno našim unucima i šta će željeti".

]]>
Wed, 14 Nov 2018 13:06:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220992/princ-carls-slavi-70-rodjendan.html
Više od 50 miliona za roze dijamant http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220943/vise-od-50-miliona-za-roze-dijamant.html Roze dijamant od 18,96 karata prodat je večeras za više od 50 miliona eura (44 miliona sa ostalim troškovima) što je rekordna cijena za takav dijamant, saopštila je aukcijska kuća Kristi. ]]>

 

Čudesni dijamant, koji je otkriven prije jednog vijeka u Južnoj Africi, kupio je američki juvelir Hari Vinston, javio je Frans pres.

Dijamant nazvan "Roze nasljedje" (Pink Legacy) je četvorougani rezani dijamant i jedan od najvećih te vrste koji je ikada predstavljen na nekoj aukciji, prenijela je agencija AP.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 12:45:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220943/vise-od-50-miliona-za-roze-dijamant.html
Iza maske Anonimusa krije se jeziva priča http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220827/iza-maske-anonimusa-krije-se-jeziva-prica.html Maska Anonimusa danas je jedan od najpoznatijih simbola protesta. Ali, da li znate njeno izvorno porijeklo? ]]>

 

Svakog novembra širom svijeta održavaju se demonstracije aktivista nadahnutih pokretom „Anonimus“, koji se zalaže za slobodu govora, a zakrivljene crne obrve i brkovi na nasmijanom bijelom licu tog dana mogu se vidjeti na svakom koraku.

Maska Anonimusa danas predstavlja jedan od najpoznatijih simbola bunta i otpora protiv sistema, kao i protiv nepravednih režima, a priča o Gaj Foksu koji stoji iza te maske je zapravo priča o nepravdi koju su početkom 16. vijeka katolici u Velikoj Britaniji trpjeli od strane protestantske većine, kao i o borbi protiv nje.

Naime, u to vrijeme je bilo opasno biti katolik isto koliko i biti lopov ili razbojnik, a porodice koje nisu željele da promijene vjeru, često su bile proganjane, pa su u kućama imale skrivena skloništa u slučaju da naiđe racija. U takvom okruženju rastao je Gaj Foks, mladić iz Jorkšira koji je nakon što mu se majka preudala za katolika i sam riješio da pređe u katolicizam. Kasnije se priključio vojsci koju je služio godinama, a u periodu od 1595. Do 1598. godine učestvovao je u Osamdesetogodišnjem ratu na strani Katoličke Španije protiv Holandske republike gdje je stekao više činove i naučio da rukuje eksplozivom.

Početkom 1604. godine Foks je počeo da se sastaje sa malom grupom engleskih katolika na čelu sa Robertom Kejtsbijem. Svi oni smatrali su da progon katolika potiče od protestantskog kralja Džejmsa i da će sve sve riješiti njegovom smrću. Kejtsbi je počeo da smišlja zavjeru nakon što je izblijedila nada o obezbjeđivanju veće vjerske tolerancije pod kraljem Džejmsom, što je razočaralo mnoge engleske katolike.

Njegovi saučenici u zavjeri bili su Džon Rajt, Tomas Vintour, Tomas Persi, Gaj Foks, Robert Kiz, Tomas Bejts, Robert Vintour, Kristofer Rajt, Džon Grant, Embrouz Rukvud, ser Everard Digbi i Frensis Tresham. Foksu, koji je imao 10 godina vojnog iskustva u suzbijanju Holandske revolucije, je data odgovornost za eksploziv.

Prvi sastanak zavjerenika je održan 20. maja 1604. godine u jednoj gostionici u Londonu. Jedan od zavjerenika je predložio da ubiju kralja i njegovu vlast tako što će dići u vazduh "kuću parlamenta barutom".

Gaj Foks i njegovi saradnici sakrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta znatnu količinu baruta i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad kralj posjeti parlament. Ovaj događaj je poznat kao “Barutna zavera”.

Međutim, zavjera je otkrivena vlastima u anonimnom pismu upućenom Vilijamu Parkeru, 4. baronu Montiglu, 26. oktobra 1605. Većina zavjerenika nakon ovoga je pobegla iz Londona, ali je bilo i onih koji su pokušali da pruže otpor. U jednom okršaju ubijen je i Kejtsbi. Osam uhvaćenih, uključujući Foksa, proglašeni su krivim i osuđeni na smrt. Ubistvo je trebalo da bude izvedeno na veoma okrutan način – polovičnim vješanjem i sječom tijela na četiri dela.

Priča kaže da je Foks uspio da skoči sa vješala i slomi vrat, tako da nije dozvolio svojim tamničarima da ga ubiju na tako strašan način. Ipak, tijelo mu je rasečeno i poslato u razne djelove kraljevstva kao opomena drugima.

Danas je Gaj Foks simbol otpora vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata „Anonimus” maska u borbi protiv internet cenzure.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 23:21:00 +0100 Zanimljivosti http://www.rtcg.me/magazin/zanimljivosti/220827/iza-maske-anonimusa-krije-se-jeziva-prica.html