Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

05. 02. 2013. 09:07 >> 11:22
1

Kako izgledaju misli

Istraživanje japanskih naučnika donosi pravi snimak procesa koji se odvijaju u mozgu životinja u trenutku njihovog prirodnog ponašanja.

Dosada je bilo moguće moždanu aktivnost pratiti prema procijenjenim uzorcima MRI skenova kako bi se utvrdilo kad se određeni dijelovi mozga "pale" i "gase", ali u novom  istraživanju prvi put primijenjena je tehnika pri kojoj se snima svaka ćelija koja se na bilo koji način pokreće.

Ta tehnologija mogla bi da se upotrijebi za bolje shvatanje procesa stvaranja misli kod životinja i ljudi i kako bi se bolje proučile abnormalnosti zbog kojih nastaju bolesti u mozgu, objasnili su istraživači.

Oni napominju da ćemo u budućnosti moći da objasnimo ponašanje životinje, uključujući učenje, pamćenje, strah, radost, ljutnju, a sve bazirano na posebnim kombinacijama aktivnosti neurona. Osim toga, ovo bi otkriće moglo da skrati proces razvijanja novih psihijatrijskih ljekova.

Istraživači su genetski modifikovali ribe zebrice kako bi neuroni u dijelu mozga zaduženom za vid svijetlili zelenom svjetlošću u trenutku kad se aktiviraju. Ova vrsta riba u ranom stadijumu razvoja ima prozirno tijelo što znači da se aktivnost njihovih moždanih ćelija mogla snimiti.

Ribe su snimane kako gledaju pokretnu tačku na ekranu, a potom kako posmatraju sićušni organizam koji bi inače pojele. Sve  vrijeme bile su imobilisane. Potom su snimane i u slobodnom kretanju u blizini potencijalne hrane (kako bi se aktivnost mozga snimila i u sasvim prirodnim uslovima za njegov rad). Na taj  način otkriveno je koje su mreže moždanih ćelija bile aktivne u trenutku vrebanja plijena, kretanja prema njemu i odluke da se on uhvati. („Telegraph“)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније