Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

25. 04. 2013. 10:51   >>  10:56 1

ISTRAŽIVANJE

Kora jabuke puna pesticida

Uprkos pranju, na oko 67 procenata voća i povrća ostaju tragovi pesticida, tvrde u najnovijem izvještaju stručnjaci za zaštitu životne sredine. Najviše hemikalija na jabuci, najmanje na kukuruzu.

 

U devetom godišnjem izvještaju neprofitne američke organizacije "Environmental Working Group" objavljen je spisak voća i povrća u kojem ima najmanje i najviše pesticida.

 

U kori jabuke se ujverljivo nalazi najviše hemikalija, a slijede celer, čeri paradajz i krastavci. Među namirnicama sa najmanje pesticida su kukuruz , luk i grašak. Rezultate studije je potvrdilo američko Udruženje za hranu i ljekove FDA .

Pesticidi se povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, naročito sa problemima u razvoju djece.

Ipak, izloženost pesticidima nije dovoljno veliki razlog da bi izbjegavali voće i povrće. Najbolje što se može uraditi je da birate organsko voće i povrće, dobro ga operete i ogulite koru.

Plodovi sa najviše pesticida: Jabuke, celer, čeri paradajz, krastavci, grožđe, ljute paprike, nektarin, breskve, krompir, spanać, jagode, paprike, kelj, tkvice.

Plodovi sa najmanje pesticida: kukuruz, luk, ananas, avokado, kupus, grašak, papaja, mango, špargle, patlidžan, kivi, grejpfrut, dinje, pečurke.(Huffington Post)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније