Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

02. 05. 2013. 15:20 >> 15:20

NOVI ŽIVOT

Prvi put djetetu presađen vještački dušnik

Međunarodni tim hirurga u Sjedinjem Američkim Državama uspio prvi put da ugradi vještački dušnik jednom djetetu, u ovom slučaju dvogodišnjoj djevojčici iz Južne Koreje.

 

Ljekari su proizveli zamjenu organa pomoću matičnih ćelija preuzetih iz kičmene moždine djeteta, gajenih na specijanom plastičnom crijevu.

Ćelije su se brzo razmnožavale u laboratorijskim uslovima i formirale novi dušnik za manje od nedjelju dana. 

Devojčica Hana Voren, od oca Kanađanina i majke Južnokoreanke, rođena je 2010. u Seulu bez dušnika. 

Žitav  život provela je u bolnici jer nije mogla da diše, jede, pije i guta bez aparata, a ljekari su joj davali slabe šanse za život. Hana je operisana 9. aprila u dječijoj bolnici u Peoriji, u sjevernoameričkoj državi Ilinois. 

Komplikovani zahvat na ugradnji 7,62 centimetara duge traheje trajao je devet sati. Prvi nalazi nakon operacije pokazuju da presađeni dušnik funkcioniše normalno, saopštili su ljekari koji smatraju da će devojčica uskoro moći da napusti bolnicu i počne normalno da živi. 

"Ova čudesna operacija će joj ne samo spasiti život, već će joj omogućiti da jede, pije, guta, pa čak i da govori kao svako normalno dijete", kazao je vođa operacije, dr Paolo Makjarini, profesor regenerativne hirurgije na Institutu Karolinska u Stokholmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније