Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

05. 05. 2013. 22:00 >> 22:05

UPOZORENJE

Otkriven virus opasniji od AIDS-a?

Stručnjaci upozoravaju da su dva slučaja „seksualnog supervirusa“ zabiljeležena na Havajima. Lokalni mediji izvještavaju o tome da je novi supervirus otporna bakterija gonoreje.

„Seksualni supervirus“ nazvan H041 prvobitno je otkriven u Japanu 2011. godine nakon čega se proširio na Havaje, a prijavljeni su i slučajevi u Kaliforniji i Norveškoj.

Doktori upozoravaju da je u pitanju bakterija gonoreje otporna na antibiotike, koja ima potencijal da bude opasnija od AIDS-a.

„U pitanju može biti virus mnogo gori od AIDS-a pošto je znatno agresivniji i vrlo brzo može da zarazi veliki broj ljudi“, izjavio je doktor Alan Kristianson za CNBC.

Skoro 30 miliona ljudi izgubilo je život od bolesti uzrokovanih AIDS-om širom svijeta, ali Kristianson vjeruje da efekat bakterije gonoreje može da bude znatno direktniji.

„Ukoliko neko dobije ovaj oblik gonoreje on može pasti u septički šok i umrijeti za svega nekoliko dana“, tvrdi Kristiansen.

Iako još nijesu zabiljeležene smrti od HO41, eksperti savjetuju da je najbolja prevencija izbjegvanje ovog virusa i praktikovanje sigurnog seksa.

Ukoliko se ne liječi, gonoreja može dovesti do brojnih upala, neplodnosti i infekcija krvotoka a najčešća je kod osoba starosti između 15 i 25 godina.

Gonoreja je postala izlječiva 40-ih godina prošlog vijeka kada su razvijeni penicilin i drugi antibiotici, a od tada je medicina stvorila brojne nove ljekove kako bi se stalo na put mutirajućoj bakteriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније