Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 05. 2013. 13:32   >>  13:32

CRNA GORA 42.

Najbolje je biti majka u Finskoj

Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, saopštila međunarodna organizacija "Save the Children" u godišnjem izvještaju u kojem je rangirala 176 zemalja kako bi utvrdila najsigurnija i najopasnija mjesta za majke i bebe.Crna Gora na 42. mjestu.

 

Finska, Švedska, Norveška, Island, Holandija, Danska, Španija, Belgija, Njemačka i Australija najboljih su deset zemalja za život majki i beba. Velika Britanija je na 23., a SAD na 30. mjestu.

"Majčin indeks" prati kako 176 zemalja uspijeva ili ne uspijeva da spasi živote majki i njihovih beba. Dobrobit majki ocjenjuje se korišćenjem pokazatelja kao što su njihovo zdravlje, mortalitet, nivo obrazovanja žena, prihod i politički status.

Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mjesto, Italija 17., Hrvatska 34., Srbija 36., Makedonija 40., Crna Gora 42., BiH 47., Mađarska 52., a Albanija 81. mjesto.

U najgorih deset su  Kongo, Somalija, Sijera Leone, Mali, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Gambija, Nigerija, Čad i Obala Slonovače.

U izvještaju se navodi da tri miliona djece umire svake godine  mjesec dana od rođenja i to uglavnom od uzroka koji su se mogli spriječiti. Više od trećine te novorođenčadi umire prvog dana života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније